Човек на годината 2014

Home > Архив > Човек на годината 2014

Голямата награда

Доброволците и дарителите по време на наводненията през 2014 г. бяха отличени с голямата награда „Човек на годината” 2014 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека и правозащитността.

Неперсонализираната награда ще бъде връчена чрез кампания, повече за която можете да научите тук.

dobrovoltsite_a_DSC_0616_photo_by_Tihomira-Metodieva-Tihich-500x500

Двете втори награди

Сдружение “Самаряни“ са наградени заради всеотдайната им работа и пълноценно приобщаване към обществото на деца, младежи и възрастни в неравностойно положение. Ежедневните усилия на сдружението не само подпомагат реалните потребности на тези хора, но и съдействат за изграждането на умения за самопомощ, както и насърчават личното развитие.

samariani-350x350

Фондация „Инициатива за здраве” – вторият подгласник в наградите “Човек на годината” 2014 – бе отличена от журито заради иновативните програми, които прилага и утвърждава с цел намаляване на вредите, специфични при употребяващите наркотици. Фондацията е първата, която реализира в София програма за обмен на игли и спринцовки сред инжекционно употребяващи наркотици. Екипът на фондацията спечели адмирациите на журито заради своята изключителна работа директно в общността, извън институции. Системната работа на фондацията е допринесла за продължаващия значителен спад на нивото на новоинфектирани с ХИВ, които са употребяващи наркотици (от над 40% през 2008 до около 10% през 2014).

fondatsiya-initsiativa-za-zdrave-500x500

Четирите специални награди

Росен Цветков беше обявен за „Журналист на годината” заради своята изключителна работа през последната година, включваща серия материали, свързани с начина на живот на бежанците в България, купуването на гласове и много други. През декември 2013 г. Росен Цветков съвместно с Георги Тотев прави репортаж със скрита камера в регистрационно-приемателния център в гр. Харманли. Материалът включва записи на разговори между гранични полицаи, от които става ясно, че са получили заповед да упражняват физическо насилие и да връщат в Турция хората, опитващи да потърсят закрила на българска територия.

rosen-tsvetkov-400x400

Руслан Трад стана “Активист на годината”. Той беше отличен заради работата му по въпросите около ситуацията в Близкия изток и отразяването на събитията там. С дейността си в своята организация „Форум за арабска култура“, блога си и медиите, в които публикува материали, той спомага за междукултурния диалог и подпомага разбирането по бежански и мигрантски въпроси. Руслан Трад беше един от най-силните гласове, внасящи смисъл и спокойствие при отразяването на “бежанската криза” от края на 2013 г. Той е от малкото анализатори, които говорят истински и задълбочено за проблемите на Близкия изток и как те могат да се отразят на България.

Ruslan-Trad-500x500

Бояна Петкова получи наградата “Вдъхновение на годината” заради неспирната борба с бюрократичното равнодушие, както и за подкрепата, която оказва на родители, преживели интраутеринна или перинатална смърт на дете. Още преди две години нейната фондация “Макове за Мери” стартира кампания за промяна на действащото законодателство в България, според което мъртвородените бебета се изгарят като биологични отпадъци, заедно с болничните боклуци, без родителите да имат право да ги погребат. За периода ноември 2013 г. – октомври 2014 г. Бояна участва в редица публични дискусии, организира благотворителни изложби, дава гласност на темата в медиите и продължава с опитите за промяна на закона, които пропадат на няколко пъти заради честата смяна на правителства.

boyana-petkova-400x400

Проектът Roma MATRIX бе отличен с наградата “Цялостен принос” заради правната борба с дискриминацията и повишената мотивация на засегнатите от дискриминация да защитават правата си; улесняването на равния достъп на ромите до образование и здравеопазване и категоричното противопоставяне на изграждания в обществото стереотипен образ на ромите. Проектът се осъществява от Национална мрежа на здравните медиатори, Сдружение на младите психолози в България и Областна администрация – Варна. Проектът заслужи гласовете на журито и с кампанията си “НИЕ НЕ СМЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ”, която показва положителните образи и примери сред ромите в България – успели хора, които се реализират, работят, учат.

roma-matrix-500x500

Наградата на публиката

Наградата на публиката отиде при Любомила Кривошиева, основател и управител на Фондация „Дивите животни“. Спасителният център на „Дивите животни“ е първото и единствено засега място в София, където хора, намерили пострадало или застрашено диво животно, могат да го оставят за грижи и лечение или да получат съвет как да му помогнат. Освен грижата за животните, Любомила предоставя непрекъснато информация за това как бихме могли сами да се погрижим за животните и най-вече как да не им навредим. Фондацията се издържа чрез дарения и доброволен труд. Любомила Кривошиева събра 707 гласа от общо 5885 гласове дадени в онлайн вота на публиката.

lyubomila-krivoshieva-400x400

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva