Човек на годината 2016

Home > Архив > Човек на годината 2016

Голямата награда

Надежда Цекулова бе отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2016 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека и правозащитността заради дейността й по изобличаване на нередностите, извършвани от българските власти в Центъра “Фонд за лечение на деца”.

nadezhda-tsekulova

Двете втори награди

Мерал Фаик – подгласничка в наградите „Човек на годината“ 2016 – бе отличена от журито заради непоколебимата борба, която води в защита правата на животните. През последната година тя се изправи срещу Общинския приют в Кърджали, откъдето бяха спасени десетки кучета, благодарения на организираните от нея акции. Фаик открито критикуваше Община Кърджали, нейния кмет и общински органи за липсата на политики в областта на защитата на животни, и за системното избиване на бездомни кучета. На базата на проведените акции, тя многократно констатира сериозни нарушения — лоши материални условия, липса на хигиена и адекватна храна за животните, липса на възможност за лечение и медикаменти, както и цялостно лошо третиране на животните.

meral-faik

Калин Калпакчиев е отличен от журито на „Човек на годината“ 2016 заради безотказното му застъпничество за нуждата от дълбока реформа на съдебната власт, противодействие на опитите за подчиняването ѝ от изпълнителната власт и откритото говорене срещу опасностите пред съдебната независимост. Той бе един от опозиционерите във Висшия съдебен съвет (ВСС) и през годината открито се изказваше  както в медиите, така и в личния си блог за натиска върху ВСС от страна на прокуратурата и изпълнителната власт, и намесата им в работата на съдебната власт.

kalin-kalpakchiev

Шест специални награди

Специален приз за цялостен принос

andreiy-kovachev
boyan-petrov

Специален приз „Гражданска доблест”

lilia-makaveeva

Андрей Ковачев и Боян Петров са наградени заради дългогодишната им отдаденост на каузата за опазване на околната среда. Двамата са сред основоположниците на гражданската инициатива за опазване на Кресненското дефиле от изграждането на магистрала „Струма“ още от края на 90-те години. Именно тази отдаденост постави живота им в опасност на 28 август тази година, когато двамата бяха блъснати от автомобил, докато извършваха проучвания за алтернативните трасета за преминаването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

Лилия Макавеева от години защитава правата на ромите и отправя критики към абдикиралите от проблема институции. През 2016 г. координираната от Макавеева програма РОМАКТ (съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия), подпомагаща местните власти за устойчиво адресиране на проблеми на ромската общност, включи 12 нови общини в програмата за подпомагане на ромското включване в трудовия пазар и достъпа до здравеопазване, както и подобряване на инфраструктурата и установяване на трайни взаимоотношения между местните власти и общности.

Специален приз „Активист на годината”

stana-iliev

От години Стана Илиев работи като доброволец за широк спектър правозащитни и хуманитарни каузи, подпомагащи редица маргинализирани групи в България – жени, роми, бежанци и ЛГБТИ общността. Дейността и приносът на Стана вдъхновяват към действие и се отличават с гражданска доблест – тя влияе върху съдбите на различни маргинализирани групи и повишава информираността на обществото по техните проблеми. Тя е истински отдаден доброволец и активист, щедро даряващ от своето време, средства и знания, за да помогне на другите.

Специален приз „Журналист на годината”

teodor-spasov

Теодор Спасов беше обявен за „Журналист на годината“ заради материалите му в защита на човешките права. Той е сред журналистите, които не просто отразяват събитията, а се борят със стереотипите в търсене на истината. В коментарите си той представя непопулярни мнения и теми в защита на някои от най-маргинализираните групи в България, включително хората, търсещи убежище, ромите, ЛГБТИ общността. Чрез умело представяне на фактите Теодор последователно и безотказно образова читателите и разсейва митовете, популярни в българските медии и общество.

Специален приз „Вдъхновение на годината“

akusherski-kabinet-zebra

Призът „Вдъхновение на годината“ отива при „Зебра“ — единствената самостоятелна акушерска практика в България с поглед върху специфичните нужди на всяка жена. Мисията на акушерски кабинет „Зебра“ е да постави жената в центъра на грижите за нейното здраве и да върне на акуршерките заслуженото им място при раждането и грижата за бебето и родилката.  През последната година акушерският кабинет работи усилено за справяне с дефицитите в родилната грижа и реформа на акушерската грижа, така че акушерката да играе ключова роля в майчиното, репродуктивното и сексуалното здраве на жените в България.

Специален приз „И сам войнът е войн“

milena-ilieva-momchilova

Милена Илиева–Момчилова е журналист. Работи в платформата за гражданско участие MoveBG. Тя е отличена за своята всеотдайна и упорита битка в помощ на бездомния човек Иван. От юли месец 2015 г. Милена неуморно се опитва да ангажира институциите, за да помогне на Иван, чието здраве е силно влошено, а животът му — застрашен. За целта тя се обръща към общински, социални, неправителствени структури и служби, прокуратура и Министерството на вътрешните работи. Благодарение на огромните усилия на Милена Иван вече не живее на пазара в „Младост 1“, от ноември месец той е настанен в защитено жилище.

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva