Човек на годината 2017

Home > Архив > Човек на годината 2017

Голямата награда

Отец Паоло Кортези бе отличен с голямата награда „Човек на годината“ 2017 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека и правозащитността заради застъпничеството му за семейство бежанци от войната в Сирия, въпреки ксенофобските настроения подклаждани от страна на ултранационалистически партии и организации, както и заплахите за живота му.

Paolo-Cortesi_200x200

Двете втори награди

Златина Стойкова и Радослава Станчева – подгласнички в наградите „Човек на годината“ 2017 – бяха отличени от журито заради доблестната им инициатива със собствени усилия и средства да създадат стая за обучение на деца, които се намират в период на болнично лечение, към детското отделение на университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив

Zlatina-Staykova-i-Radoslava-Stancheva_200x200

Кристина Костова е българска художничка, отличена от журито на „Човек на годината“ 2017 заради посветената ѝ работа по създаването на първия цялостен шрифт на българска кирилица, предназначен да помогне на хората с дислексия да четат по-добре. Плодът на нейния труд — дигиталният шрифт Adys — може да се използва на всеки съвременен компютър.

Kristina-Kostova_200x200

Шест специални награди

Специален приз за цялостен принос

kristian-takov_200x200

Специален приз „Постоянство и храброст“

pol-naydenov_200x200

Кристиан Таков е отличен от журито на „Човек на годината“ 2017 за цялостния му принос за реформата в правосъдието. Той е български юрист и университетски преподавател, доцент по гражданско, семейно и търговско право. Дори в последните месеци на живота си, преди да почине през 2017 г., въпреки тежкото си заболяване Таков използва позицията и авторитета си, за да говори за проблемите в съдебната система, в законодателната власт, в банковата и образователната система, в медиите.

Пол Найденов е отличен от журито на „Човек на годината“ 2017 за успехите му по даване на гласност на нарушенията на основни човешки права на интерсекс хората в България, както и за успеха му през 2017 г. в дългогодишната му съдебна битка за право на смяна на пола в личните му документи.

Специален приз „Активист на годината”

kazhi_200x200

„Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) е неправителствена организация, чиято дейност е посветена на постигането на етично отношение към животните. Организацията е отличена за активния лобизъм през 2017 г. против дейността на новооткритите в България ферми за норки, съществуващи в нарушение на националното и европейското законодателство. КАЖИ се борят срещу готвените промени в правната рамка, които да позволят безпроблемното развитие на бизнеса с ценни кожи. Те заснеха и разпространиха видео от фермите за норки, с което документираха и показаха пред обществото нарушенията при отглеждането на животните.

Специален приз „Журналист на годината”

aej-asociacia-na-evropeyskite-jurnalisti-v-bulgaria-720p

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България) е отличена от журито на „Човек на годината“ 2017 за изключително активната и в борбата с фалшивите новини, чрез проведени от организацията обучения и конференция по темата. Организацията проведе и собствени изследвания, засягащи състоянието на медийната среда, както и традиционното си национално проучване за натиска, на който са подложени българските журналисти. В началото на октомври АЕЖ-България организира протест пред Министерски съвет в защита на свободната журналистика, след като към журналиста Виктор Николаев в ефир бяха отправени заплахи от депутат от ГЕРБ и вицепремиер.

Специален приз „Застъпници на годината“

bylgarski-fond-za-zhenite-ekip-2017_200x200

Български фонд за жените (БФЖ) е отличен от журито на „Човек на годината“ 2017 за активната застъпническа дейност на организацията, настояваща за ратифициране на Истанбулската конвенция. През годината БФЖ организира шествие за правата на жените, дарителска кампания за жени и деца, преживели насилие, кампания „Дами карат“ срещу стереотипите за жените шофьори, както и поредица от обучения в цяла България, помагащи на учители и ученици да разпознават домашното насилие. Благодарение на БФЖ множество малки организации получиха финансиране за проекти с фокус овластяване на млади жени и момичета. Организацията създаде и „Фонд за артистични проекти на жени“, за да подпомага по-активното участие на жените в професионалните изкуства и културния сектор.

Специален приз „Вдъхновение на годината“

Viktoria-Nedyalkova-i-Zahari-Nedyalkov_200x200

Виктория и Захари Недялкови са семейство планински спасители, отличени от журито на „Човек на годината“ 2017 за инициативата им „Към върха“, чрез която за последната година помогнаха на над 30 човека с увреждания да изкачат своите лични върхове. Организират снежно спускане, преходи и адаптирани игри за деца с увреждания, помагнаха на мъж, който не ходи самостоятелно, да се качи на Мусала и за пореден път организираха летен лагер в Рила за деца със спина бифида и хидроцефалия. Семейство Недялкови се борят с предразсъдъка, че хората с увреждания нямат място в планината.

НОМИНИРАНИ

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva