Човек на годината 2018

Home > Архив > Човек на годината 2018

Голямата награда

Протестиращите родители на деца с увреждания бяха отличени за почти десетгодишните системни и несломими усилия за промяна на нормативната уредба, регулираща грижите, живота и възможностите на хората с увреждания и техните семейства. През 2018 г. активните родители организираха мрежа от протестни палаткови лагери в много български градове под мотото „Системата ни убива“, участваха в работни групи, срещи и дискусии с всички отговорни институции и в резултат на това законовите промени, които трябва да поставят началото на дълго исканата промяна, бяха приети от Народното събрание.

sistemata-ni-ubiva-200-200

Втора награда

Български фонд за жените (БФЖ) и клуб „Не си сама“ – подгласници в наградите „Човек на годината“ 2018 – бяха отличени от журито за постоянната и компетентна работа в борбата с насилието над жени, както с пострадали от насилие, така и за информиране на обществото за мащабите на проблема, въпреки неудачните законодателни промени, неподкрепящата държавна политика и демонстративно конюнктурните решения на Конституционния съд. БФЖ подкрепя местни неправителствени организации, работещи за правата на жените с цел постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация. През 2018 г. фондът е изключително активен в застъпническата си дейност за ратифициране на Истанбулската конвенция. През годината те организират шествие за правата на жените и дарителска кампания за жени и деца, преживели насилие.

Клуб #Не си сам(а) е самоорганизирана общност от жени, обединени от каузата да оказват взаимопомощ срещу насилието от позицията на бивши и настоящи жертви на насилие. През септември 2018 г. групата огласи отворено писмо, в което критикува участието на рап изпълнителя Ванко 1 в риалити формата „Вип Брадър: Женско царство“ на Нова телевизия. Случаят е отразен и в международни медии, а британския вестник „Гардиън“ излиза със заглавие „Осъден трафикант напуска „Вип Брадър“ след протести“. Изданието уточни, че рапърът Иван Главчев напуска шоуто по „лични причини“, но на фона на брожения поради нечистото му съдебно минало, свързано със склоняване на жени и деца към проституция.

balgarsi-fond-za-zhenite-200-200
klub-Ne-Si-Sama-200-200

Шест специални награди

Специален приз „Журналист на годината“

dimitar-stoyanov-200-200

Димитър Стоянов е отличен от журито на „Човек на годината“ 2018 за многобройните си разследвания за корупцията в България. По време на разследване за злоупотреби с еврофондове, през септември 2018 г. той, заедно с румънския си колега Атила Биро, са незаконно арестувани от полицията в Радомир. Задържането им повдигна вълна от обществено недоволство и постави отново на дневен ред проблемите с нарушаване правата на гражданите, на журналистите, както и с драстичното ограничаване на независимата журналистика у нас. Впоследствие задържаните бяха освободени.

Специален приз „Постоянство и храброст“

andrian-hristov-200-200

Андриян Христов е отличен от журито на „Човек на годината“ 2018 за усилията си като директор на първото училище в област Харманли, което прие деца бежанци и с това инициира процес на интегриране на бежанците в общността. И до момента Андриян продължава да приема и обучава деца, независимо от техните различия, както и да възпитава учениците си в толерантност и взаимно уважение.

Специален приз „Активисти на годината“

Фондация „Ресурсен център Билитис“, Младежка ЛГБТ организация „Действие“ и фондация GLAS са отличени от журито на „Човек на годината“ 2018 заради съвместните си и целенасочени действия в защита на човешките права на ЛГБТИ хората през 2018 г., в следствие на които София отвори врати първият общностен ЛГБТИ център в България – Rainbow Hub — и за инициирането на онлайн петиция за признаване на еднополовите бракове.

resursen-tsentar-bilitis-200-200
LGBTI-organisation-Deystvie-200x200
fondatsia-GLAS-200-200

Специален приз „Доблест на годината“

natsionalna-grazhdanska-initsiativa-7000-200-200

Национална гражданска инициатива 7000 е отличена от журито на „Човек на годината“ 2018 за инициативата за законодателни промени, които да признаят и защитят правата на хората с интелектуални затруднения и психични проблеми. С проведената от тях мащабна кампания те успяват да съберат 12000 подписа за отмяна на запрещението и въвеждането на алтернатива: подкрепеното вземане на решение, запазващо достойнството и правата на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.

Специален приз „Вдъхновение на годината“

Loveguide-200-200

LOVEGUIDE са отличени от журито на „Човек на годината“ 2018 за усилията за преодоляване на табуто за адекватно сексуално образование и насърчаването на младите хора да имат отговорно и информирано отношение както към себе си, така и към своите партньори. Чрез своя YouTube канал Loveguide – платформата за здравно и сексуално образование за деца между 11 и 17 години – достига всяка седмица до над 20 хиляди момичета и момчета. През 2018 г. Loveguide стартира видеокампанията „Когато бях на 16, не знаех…“, в която популярни личности разказват как са се чувствали самите те на 16 и мотивират сегашните тийнейджъри да са по-уверени в себе си.

Специален приз „Застъпници на годината“

Организация за защита на животните „Четири лапи“ и фондация „Дивите животни“ са отличени от журито на „Човек на годината“ 2018 за активната си застъпническа дейност за спасяването на двете лъвчета Масуд и Терез от зоопарка в Разград и транспортирането им в новия им дом. Тази кауза се превърна в национална и в метафора за битката на държавата с мафията. Двете отличени организации през цялото време полагат професионални и адекватни грижи за изоставените бебета лъвчета, комуникират и преговарят с отговорните институции и зоопаркове, поставят на дневен ред сериозния и неглижиран проблем с нелицензираните зоопаркове в страната, и в крайна сметка осигуряват по-добър дом и живот за Терез и Масуд.

fondatsia-chetiri-lapi-200-200
fondatsia-divite-zhivotni-200-200

НОМИНИРАНИ

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva