Човек на годината 2019

Home > Човек на годината 2019

Голямата награда

Генка Шикерова и Полина Паунова са разследващи журналистки, отличени за разкритията си в поредица от репортажи през 2019 г., изобличаващи обвързаности и лични интереси на най-високо държавно ниво.

Силвия Великова е журналист в БНР. Едно от лицата на свободното слово вече две десетилетия. През есента на 2019 г. името ѝ стана емблематично след опит на ръководството на радиото да я отстрани от ефир заради критичното ѝ отношение към прокуратурата и в частност — към избора на нов главен прокурор.

Genka-Shikerova-Polina-Paunova-Silvia-Velikova-400x400

Подгласни награди

Юлия Георгиева и оглавявания от нея „Център за хуманни политики“ са отличени за мащабната кампания през лятото на 2019 г. за спасяването на „Розовата къща“ — дневен център за наркозависими хора, който бе под риск от затваряне. Благодарение на усилията на Юлия и ЦХП, центърът не само не затвори врати, а вместо това увеличи работното си време от три на пет дни в седмицата. Услугата е единственото място в София, където хора със зависимости, често бездомни, без документи и каквато и да е било подкрепа, получават базисна помощ.

Георги Богданов и Национална мрежа за децата са отличени за самоотвержената им работа прз изтеклата година за борба с дезинформацията срещу проекта за Стратегия за детето, разпространявана от крайно десни религиозни и ултранационалистически движения и организации. Екипът на Секретариата на Националната мрежа за децата, заедно с организациите по места, вложиха огромни усилия в разяснителна кампания в цялата страна, за да спрат спекулациите. Георги Богданов като изпълнителен директор беше на първа линия в дебати, обсъждания, протести и даде изключително много лична енергия в тези усилия. Той създаде фейсбук група „За по-добра държава на децата ни“, която обедини за кратко време близо 6000 професионалисти и съмишленици.

Юлия Георгиева
Георги Богданов, НМД

Шест специални награди

Специален приз „Вдъхновение на годината“

Мануела Попова

Мануела Попова е инициаторка на проекта „Не ми се обиждай, но…“, подкрепен от Българския фонд за жените. Създаден е, за да се бори с наложените в обществото стереотипи и стигми за хора с различни увреждания и здравословни проблеми, хора от етнически, полови и религиозни малцинства, хора от различни групи и с различни истории. Проектът споделя снимките и историите на хора, които са различни и заради това различие са били мишени на дискриминация и реч на омразата. Само за броени дни след старта му, посланието на проекта набра огромна популярност в социалните мрежи, а последователите на страницата във Facebook са вече над 38 хиляди.

Специален приз „Застъпник на годината“

Адвокат Калин Ангелов

Адв. Калин Ангелов е дългогодишен защитник на правата на лишените от свобода. Работи активно срещу полицейското насилие и злоупотребата с полицейски правомощия и е член на „Движение Промѣна”. През изминалата година той представлява про боно австралийския гражданин Джок Полфрийман в искането му за условно предсрочно освобождаване (УПО). Със задълбочената си работа по това дело, адв. Ангелов допринесе за развитието на съдебната практика при прилагането на института на УПО като постави на обсъждане приложението на методическите указания за оценка на риска на лишения от свобода, въпроси относно правното положение на лишените от свобода чуждестранни граждани и относно силно ограничените възможности за обучение, до които лишените от свобода имат достъп. С красноречието си и с принципните въпроси, които поставят, пледоариите на адв. Ангелов надскачат формалните процесуални изисквания и отстояват върховенството на закона и независимостта на съда в най-добрите традиции на разбирането за правото като изкуство на доброто и справедливото.

Специален приз „Активист на годината“

dishay-pernik-400x400

„Дишай, Перник“ е сдружение, което активно работи да направи Перник по-чисто и здравословно място за живот. То разпространява информация за замърсяването в Перник, следи за изпълнението на мерките за чист въздух в града, мобилизира гражданите да подават възражения срещу инвестиционното предложение на ТЕЦ „Република“ за добавяне на отпадъци към основното гориво на инсталацията – въглища, в резултат на което предложението беше оттеглено, вече два пъти организираха залесявания в две местности на Перник, като засадиха общо над 5400 фиданки с помощта на стотици доброволци от града.

Специален приз „Пробуждане на годината“

ИК Подкрепи педиатрията

Инициативен комитет „Подкрепи педиатрията“ обединява пробудилото се през 2019 г. младо поколение лекари, което организира протест срещу липсата на животоспасяващи медикаменти, лимитите за прием, недофинансираните педиатрични клинични пътеки. Дейността на групата продължава с противопоставяне срещу машинациите, свързани с неосъществената национална педиатрична болница, както и за осигуряването на качествено медицинско образование. Благодарение на усилията на комитета, бяха направени някои – макар и крайно недостатъчни – подобрения в организацията на педиатричната грижа, и по-важното – предотвратени злоупотреби с детското здраве, каквато щеше да бъде превръщането на УБ Лозенец в детска болница.

Специален приз „Доблест на годината“

Георги Георгиев, БОЕЦ

Георги Георгиев и гражданско движение „БОЕЦ“ са отличени за активната им работа през годината по изобличаване и сезиране на властите за нарушения от страна на висши кадри на прокуратурата и Комисията за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност – Пламен Георгиев, Иван Гешев и Сотир Цацаров. Георгиев организира и оглави протестите срещу избора на Гешев за нов главен прокурор, заради което той и семейството му бяха тормозени от проправителствени медии.

Специален приз „Храброст на годината“

Флаг на ромите

Широката група на ромски активисти и техни съюзници е отличена за застъпничеството им пред премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев за отхвърляне на „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им“ на вицепремиера Красимир Каракачанов. По време на дискусиите за Концепцията ромските активисти информираха и мобилизираха роми от кварталите на България да пишат до премиера на България, за да се види, че им активни граждани, които поставят човешките права и върховенството на закона на първо място. В резултат на това над 1000 писма са изпратени от обикновени роми от кварталите до премиера и институциите. Впоследствие, непосредствено преди евроизборите и преди местните избори, органите на МВР започнали да привикват част от ромите, изпратили писма до премиера, за да дават обяснения в опит за обезсърчаване на гражданския дух сред ромските активисти.

Специален приз „Постоянство и памет“

Фондация „Остров Белене“ е отличена за усилията си по опазване на паметта за тежките нарушения на човешкит права в лагерите на тоталитарния сталинистки режим в България преди 1989 г. През 2019 г. тя представи идейният проект за мемориалния комплекс на остров Персин, който предвижда възстановка на концентрационния лагер във вида му от 50-те години на миналия век. Фондацията издаде брошура с подробни разкази и снимки за проекта и съпътстващите културно-исторически обекти в Белене и показа архивни кадри, възстановки и свидетелства в изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене“.

Фондация "Остров белене"

НОМИНИРАНИ

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva