Жури

Home > Наградата > Жури
Красимир Кънев

Красимир Кънев

Красимир Кънев е един от учредителите на БХК през 1992 г. В периода 1992-1994 г. е негов секретар, а след 1994 г. – негов председател.

Завършил е философия и е защитил докторска дисертация в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализирал е права на човека в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Красимир Кънев преподава права на човека в СУ „Св. Климент Охридски” и води няколко онлайн курса по права на човека за американската организация Съдружници за обучение по права на човека (HREA) за професионалисти и активисти от цял свят. Преподавал е в Пловдивския университет “Паисий хилендарски”, както и в Централноевропейския университет, Университета в Сараево и Университета в Юджийн, щата Орегон.

В периода 1998-2007 г. е член на Изпълнителния комитет на Международната хелзинкска федерация по правата на човека със седалище Виена, Австрия. От 2005 г. е член на борда на Фонда на OOН за защита на жертвите на изтезания, а в периода 2008-2010 г. е негов председател. От 2006 г. е член на борда на Асоциацията за предотвратяване на изтезанията, Женева; от 2008 г. е член на борда на Института за право на обществения интерес, Ню Йорк; в периода 2007-2010 г. е член на борда на Европейския център за правата на ромите, Будапеща. Участвал е в десетки международни мисии за мониторинг на правата на човека в страни от Европа, Централна Азия и Близкия Изток. Автор и редактор на множество книги и статии в сферата на международното право по правата на човека, социологията на междуетническите отношения, правото и образованието, естетиката и логиката.

Яна Бюрер Тавание

Яна Бюрер Тавание е директор на програма „Комуникации и кампании“ на Българския хелзинкски комитет в периода 2009-2014 г., а в момента е съветник на организацията и член на борда й. Има над 10 години опит в журналистиката (последните над 5 от които е прекарала като редактор „Общество“ на вестник „Капитал“). Носител е на много български и международни журналистически награди. Яна е съосновател и един от двигателите на платформата за доброволчество TimeHeroes.org, и съорганизатор на най-голямата конференция за споделяне на идеи в България – TEDxBG. Старши стипендиант е на TED и Млад глобален лидер на Световния икономически форум.

Яна Бюрер Тавание
krasimira-velichkova-150x150

Красимира Величкова

Красимира Величкова е директор на Български дарителски форум — организация, която обединява, представлява и подпомага големите дарители (компании и фондации) в България от 2004 г. Мисията на организацията е да съдейства за формирането на положително отношение на обществото към дарителството, да развива благотворителността в България като работи за подобряване на средата за дарителство, да предоставя платформа за контакти между дарителите, за обмен и съгласуване на дарителски политики.

Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг е журналистка на свободна практика.

Тя е кореспондент на българската редакция на “Дойче веле”, на руската редакция на Радио Свобода и на френското онлайн издание Le courrier des Balkans в София. Има авторска колонка в изданието на БХК „Обектив“. Отразявала е процеса Милошевич в Хага (2002-2003), процеса срещу Червените кхмери в Камбоджа (2010) и е била кореспондент във Вашингтон на Радио Свобода (2004-2005). Работила е като репортер в БНТ, като водещ и коментатор в Радио Свободна Европа.

Авторка е на няколко документални филма, сред които два, отличени с награди: „Технология на злото“ (2001), посветен на насилствената асимилация и депортиране на българските турци през 80-те, и „Младич от Сребреница до Хага“, посветен на процеса срещу босненския сръбски генерал Ратко Младич. Автор е на книгата „Милошевич и трибуналът“ (2007).

Носителка е на пет национални награди – както за аналитична, така и за разследваща журналистика. Татяна Ваксберг превежда от френски и руски език, в това число “Казионният език” на Франсоаз Том, “Колимски разкази” на Варлам Шамалов (заедно с Александър Талаков), “Архипелаг ГУЛАГ” на Александър Солженицин (заедно със Зоя Котева).

Татяна Ваксберг
Alexander-Kashymov-150x150

Александър Кашъмов

Адвокат Александър Кашъмов е ръководител на правния екип на неправителствената организация Програма Достъп до Информация. Член на Софийска адвокатска колегия от 1999 г. Под негово ръководство ПДИ е подкрепила и водила над 220 дела по Закона за достъп до обществена информация, много от които е представлявал лично.

През 2001 г. води успешно първите две антидискриминационни дела в България, преди приемането на Закона за защита от дискриминация, по-късно и дела срещу сегрегация, отказ на образование, изваждане от жилища и полицейско насилие.

Представлявал е в последните 12 години множество журналисти и медии по искове и тъжби за обида и клевета. През 2008 г. представлява ПДИ по делото, в което е отменен като противоречащ на Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека чл.5 от Наредба № 40 от 2008 г., предвиждащ пряк достъп на полицията и специалните служби до трафични данни.

Автор и съавтор на над десет книги и сборници, десетки доклади и наръчници в сферата на прозрачността и достъпа до информация, защитата на личните данни, свободата на изразяване и правосъдие на прехода, публикувани в България и по света.

Даниела Михайлова

Адвокат Даниела Михайлова е ръководител на правната програма на неправителствената организация „Инициатива за равни възможности“. Член е на Софийската адвокатска колегия от 1996 г. Тя е един от авторите на текстовете на Закона за защита от дискриминация и активен участник в застъпническата кампания за приемането му. Водила е над 200 дела по случаи на дискриминация в различни сфери на обществения живот както пред съдебните органи, така и пред Комисията за защита от дискриминация.

Основният фокус на нейната работа е защита на правото на равно третиране на ромското малцинство. Представлява ромски семейства, принудително извадени от единствените им жилища пред съдилищата в България и пред Европейския съд за правата на човека.
През 2005 г. води успешни дела, свързани с признаване на дисриминационната същност на сегрегираните „ромски“ училища.

Автор е на поредица от анализи, свързани със състоянието на ромското малциство в страната, както и на редица предложения за законодателни промени, целящи да приведат българското законодателство в хармония с международно – правните стандарти за защита на правата на човека. От 2015 г. е експерт на Съвета на Европа по Програма РОМАКТ на СЕ и Европейската Комисия.

Daniela Mihajlova
petko-petkov-150x150

Петко Петков

Петко Петков е съдия в наказателното отделение на Софийски районен съд от месец юли 2007 г., а от 2005 до 2007 г. е бил младши съдия в Софийски градски съд.

Членува в Съюза на съдиите в България от 2005 г., бил е член на Управителния съвет на организацията и председател на етичната комисия в СРС. Временен преподавател по Наказателно право и процес в Националния институт на правосъдието от 2012 г., а в периода 2011 – 2012 г. е бил преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

От средата на 2014 г. е назначен за заместник-министър на правосъдието. През декември 2015 г. подава оставка заедно с министъра, в знак на несъгласие с провежданата правителствена политика.

Явор Гечев

Явор Гечев е роден през 1976 г. в София. Средно образование получава в 133 СОУ „А. С. Пушкин“. Завършва Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг с датско участие и СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност Английска филология. От 2007 г. отговаря за маркетинга и връзките с обществеността в българския клон на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Активен поддръжник на идеята за инкриминиране на насилието над животните и за създаване на зоополиция у нас.

Yavor_Gechev
Марияна Кацарова

Марияна Кацарова

Марияна Кацарова е правозащитник, журналист и един от водещите световни експерти по правата на човека. Работила е за „Амнести интернешънъл“ в Лондон, за Адвокатския комитет по правата на човека в Ню Йорк, за Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Варшава. Била е съветник на Върховния комисар на ООН по правата на човека в Женева, а по време на войната в Източна Украйна, две години прекарва в Донецк, където лично води наблюдателната мисия на ООН по правата на човека. За нейния принос в освобождаването на повече от сто и петдесет човека от плен, през 2014 г. тя е отличена от Украинската православна църква с ордена «Света Варвара» (степен) – най-високото отличие давано на жени в православието. 
През 1989 г. Марияна е един от основателите на първия свободен, десен вестник в България – „Демокрация“. През 2006 г. тя основава в Лондон международната правозащитна организация RAW in WAR (Reach Аll Women in War– „Да достигнем до всяка жена във война“, която вече 12 години ежегодно връчва световната награда „Анна Политковская“, на смели жени от войни, за доблест и принос в областта на защитата на правата на човека във войни и военни конфликти. 
През 2000 г, Марияна спомага за довеждането и поставянето в България на световноизвестната пиеса на американския драматург, Ева Енслър, „Монолози за вагината” на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев”. И от 2001 г. насам, Марияна и основаната от нея организация, Фондация «Общество за Справедливост»организира в България ежегодната кампания VDay и One Billion Rising– „Един милиард се изправят – срещу насилието над жени и момичета“. 
Марияна Кацарова завършва журналистика в Софийския университет и в Колумбийския университет в Ню Йорк и специализира международно право по правата на човека в Лондонското училище по икономика (LSEи лидерство в бизнес училището на Оксфордския университет

Предишни членове на журито

Маргарита Илиева

Адв. Маргарита Илиева е учредителка на наградата „Човек на годината“ и председателка на журито от 2008 г. до октомври 2013 г. Тя е директор на Правната програма на БХК.

Илиева е правозащитна адвокатка, водила множество ключови дела за обществена промяна и развитие на правото. Тя активно се застъпва публично за правата на човека. Член е за България на Европейската мрежа на независимите експерти по недискриминация при Европейската комисия. Илиева има основен принос за проектирането на българския Закон за защита от дискриминация и неговото приемане.

Авторка е на три книги за антидискриминационното право в България и на множество сравнителноправни анализи, публикувани от Европейската комисия, международни организации и университети.

Photo_Magi_tmb2-150x150
Мими Фурнаджиева

Мими Фурнаджиева

Мими Фурнаджиева е съдия от Върховния касационен съд от 2007 г. Преди това тя е заемала длъжности последователно като стажант-съдия, районен съдия и окръжен съдия в Софийски градски съд, Районен съд – Разлог и Окръжен съд – Благоевград.

През 1999 – 2003 г. тя е била заместник-председател на Окръжен съд – Благоевград, а на следващата година е избрана за негов председател. Мими Фурнаджиева също така е председател на контролния комитет на Съюза на съдиите в България (от 2006 г.) и член на Международната асоциация по съдебна администрация IACA.

През 2008 г. Мими Фурнаджиева, заедно с нейните колеги от Върховния касационен съд Костадинка Арсова и Албена Бонева бяха първите лауреати на Годишната награда за принос към правата на човека, присъдена от БХК.

Христо Комарницки

Христо Комарницки е художник, карикатурист. Занимава се с политическа карикатура. Работи във вестник „Сега”.

През 2010 г. получава Наградата за човешки права за 2010 г. на Югоизточноевропейската медийна организация (SEEMO). През 2011 г. е награден от Музей „Дом на хумора и сатирата”.

Христо Комарницки беше номиниран за наградата „Човек на годината“ 2011, със следните мотиви: „За изключителния му принос в утвърждаването на свободата на изразяване, за изострената му чувствителност към посегателствата над демократичните ценности и най-вече за обезоръжаващия хумор и размаха на въображението, с които брани човешките права!“

Христо Комарницки
n.ognyanova

Нели Огнянова

Нели Огнянова е български експерт по медийно право, доктор по право, доктор на политологическите науки и професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преподава Европейско медийно право и Информационна политика на ЕС. В края на 90-те тя е член на Националния съвет за радио и телевизия, а през 2001 г. е заместник-председател на Държавната комисия по далекосъобщения. Ръководи групата, разработила Националната стратегия и програма за развитието на информационното общество (приета с акт на МС, 1999).

Нели Огнянова е настоящ ръководител на катедра „Европеистика“ във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръководи Българския институт за правно развитие от 1996 г. От години води блог, „Медийно право“.

Мирослава Тодорова

Мирослава Тодорова e председател на УС на Съюза на съдиите в България. ССБ беше удостоен с голямата награда „Човек на годината“ 2011.

От началото на 2004 г. е съдия в Софийски градски съд. Постоянен преподавател на младшите съдии през 2006 и 2007 г. в Националния инситут на правосъдието. Награждавана от ВСС през 2006 г. за работата й като преподавател в НИП, а през 2012 г. е наказана от ВСС с дисциплинарно освобождаване от длъжност като съдия, в момента обжалва наказанието си пред ВАС.

Била е експерт на Фондация „Отворено общество“ във връзка с реформата на правосъдието за санкциониране на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни; експерт на Европейската комисия за ефективността на правосъдието към Съвета на Европа през 2003 г.; експерт на ООН – Международната организация на труда и автор на анализ на българското законодателство за защита на децата от най-тежките форми на труд през 2004 г.; един от съставителите на сборника „Решения по административнонаказателни дела на Софийския районен съд“, 2002, изд.“Сиби“; един от съставителите на наръчника за обучение на младши съдии по наказателен процес на НИП.

m.todorova
teodora-zaharieva

Теодора Захариева

Теодора Захариева e учредителка на Центърa за защита на правата в здравеопазването.

Тя бе отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2009. Теодора и Центърът за защита правата в здравеопазването печелеха срещу властта дела с огромен обществен интерес – в полза на хиляди хора, за десетки хиляди левове. Това са дела за лекарски грешки, отказ на лечение, неадекватна апаратура, бездействия на властите да приемат дължими норми, с които да гарантират правото на качествена здравна грижа, и да осигурят лекарства. Теодора Захариева ни напусна през януари 2012 г. Почивай в мир, Теди.

Петя Владимирова

Петя Владимирова е редактор в отдел „Анализи и коментари“ на в. „Дневник“ от 2002 г. От 1994 до 2002 г. – репортер и наблюдател във вестник „Демокрация“ по пробемите на правосъдието и вътрешния ред. Преди това е работила като репортер в „Отечествен вестник“, а до 1990 г. – дълги години като коректор във в. „Труд“.

Носител на втора награда на Българския хелзинкски комитет „Човек на годината“ за 2011 г.
Поредицата анализи на Петя Владимирова в „Dnevnik.bg“, под заглавие „Post mortem – истинските въпроси по случая „Мирослава“ (за провала на разследването на отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник), е оценена на първо място от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България, в класацията „Най-качественото в българската журналистика“ за януари 2012.

p.vladimirova
Photo_Desi_tmb1-150x150

Десислава Симеонова

Десислава Симеонова е директор на програма „Фондонабиране и администрация“ на БХК от 2008 г.

Преди това тя е работила като административен директор на организацията. Тя е ангажирана с фондонабирането за дейностите на БХК и осъществява програмно наблюдение на различните програми на комитета. Освен тези дейности, тя е взимала участие в мисии по установяване на фактите в затвори, социални домове за деца и възрастни. Участвала е в изследвания за социалното включване на ромите и работата на органите за равенство. Член на Управителния съвет на БХК от 2010 г.

Десислава Петрова

Десислава Петрова е активистка за правата на човека. Тя се бори за равни права на българската ЛГБТ общност и е общественият глас на общността от 2000 г.

Десислава е участвала в работни групи за изработване на ново законодателство, национални планове и предложения за промени в българското и европейското законодателство (промени в Наказателния кодекс, участие в разработването на проектозакона за защита от дискриминация и проектозакона за регистрираното партньорство).

През годините, тя е участвала в редица проекти и кампании, свързани с разнообразието, защитата от дискриминация, междукултурния диалог, етническите малцинства и правата на хората с увреждания. Десислава също така е еколог.

Десислава е била съ-автор и водеща на първото радиопредаване за проблемите на ЛГБТ общността в България. В периода 2002 – 2007 г. тя е член на Обществения съвет на Българско национално радио.

От началото на 2010г., Десислава е администратор „Кампании и комуникации“ на БХК.

Photo_DesiPetrova-150x150
bosev

Росен Босев

Росен Босев е журналист във в. Капитал от 2005 г. Пише за проблемите на съдебната система и правоохранителните органи. Интересува се от пенетенциарната политика, преследването на престъпленията от омраза, нарушаването на човешките права.
Негови текстове са публикувани във френския вестник Courrier international и португалския Expresso.
Три пъти е получавал наградата на „Програма достъп до информация“ за използването на Закона за достъп до обществена информация. Специализирал е разследваща журналистика в Белгия и Съединените американски щати.

Даниела Доковска

Даниела Доковска е председател на Висшия адвокатски съвет. Тя бе отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2010.
Aдвокат Доковска, един от най-добрите наказателни адвокати в страната, последователно се застъпва за правото на справедлив процес и правна защита. Тя се противопоставя на редица спорни законодателни изменения, с които властта заплашва да ограничи правото на достъп до честно правосъдие и да наруши интегритета на съдебната власт.
Адвокат Доковска защитава и правата на децата с ментални увреждания в домовете, като се застъпва пред прокуратурата за ефективно разследване на данните за множество престъпления срещу тях.
През 2011 г. Даниела Доковска е член по право на журито за избор на носителя на наградата „Човек на годината 2010″ като представител на миналогодишните носители на наградата.
d.dokovska
georgi-gospodinov-150x150

Георги Господинов

Георги Господинов (1968) е поет, писател и драматург. Автор е на книги с поезия, последната от които е антологията „Балади и разпади”. Неговият „Естествен роман” е публикуван на повече от 20 езика, най-превежданата българска книга след 1989-а. Получава отзиви в „Ню Йорк Таймс”, „Таймс”, „Гардиън”, „Нойе Цюрхер Цайтунг”. Романът „Физика на тъгата” печели две национални награди за най-добър роман. „Ню Йоркър” посвещава голяма статия на англоезичното издание (2015), за романа пишат още „Либерасион”, „Монд”, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и др.

Книгата с есета „Невидимите кризи” излизат през февруари 2013 г. в разгара на политическата криза в България. Съставител е на сборниците „Аз живях социализма. 171 лични истории”(2006) и „Инвентарна книга на социализма”(2006).

Бил е гост-писател на Берлин за 2008 г. и гост-професор в Хумболтовия университет 2015 г.

Има докторат по българска литература, работи в Института за литература към БАН.

Иван Бедров

Иван Бедров е журналист на свободна практика. Бил е управляващ редактор “Видео съдържание” в “Икономедия”, а преди това – управляващ редактор на в. “Капитал Daily”. Иван е бил зам.-главен редактор на в. “Пари”; работил е в радио “Свободна Европа” и телевизиите bTV и RE:TV.

Носител е на Годишната награда „Димитър Пешев“ за отразяване проблемите на малцинствата (2006 г.), както и на Голямата награда на Делегацията на Европейската комисия (2006 г.). Награждаван е от редица български и международни неправителствени организации. Специализирал в Холандия, Съединените щати и Унгария.

Иван поддържа личен блог ivanbedrov.com от няколко години, който е един от най-популярните в страната.

Photo_Ivan
maria-cheresheva-150x150_3722263_n

Мария Черешева

Мария е комуникационен експерт и журналист на свободна практика. Един от основателите на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ), организация, подкрепяща независимата и свободна журналистика у нас. Освен за защита на свободата на словото, Мария работи на доброволен принцип за осигуряване на хуманитарна и  интеграционна подкрепа за бежанци и мигранти и защита на правата им. Като част от екипа на АЕЖ и доброволец от инициативата „Приятели на бежанците” получава честта да бъде носител на наградата на БХК „Човек на годината” два пъти – второ място през 2012 г. и първо през 2013 г.

Бояна Петкова

Бояна Петкова е основателка на „Макове за Мери“ – фондация за подкрепа на родители, преживели интраутеринна или перинатална смърт на дете. За периода ноември 2013 г. – октомври 2014 г. Бояна участва в редица публични дискусии и дава гласност на темата в медиите. Бояна организира няколко фотоизложби с благотворителна цел, сред които Малки неща и 1300 грама, последната – с подкрепата на БХК.

Петкова е инициатор на петицията Децата ни не са биологичен отпадък, с която призовава да се преустанови практиката мъртвородените бебета да се изгарят от здравните заведения като биологичен отпадък. През 2012 г. печели специална грамота за „За лична правозащитна смелост“ в Наградите „Човек на годината“ 2013.

boyana-petkova-400x400
nadezhda-tsekulova-400x400

Надежда Цекулова

Надежда Цекулова е завършила журналистка през 2005 г. в СУ „Св. Климент Охридски“. Работата ѝ на журналист е фокусирана върху проблемите в сферата на здравеопазването и правата на уязвимите групи.  От 2012 г. е част от инициативата „Спаси, дари на“. Член е на комисията към Фонд „Лечение и рехабилитация на деца“ на фондация Bcause. От 2016 г. е граждански представител в Етичната комисия към Центъра за клинични изпитвания на Токуда болница – София. В периода 2014 – 2016 г. представлява БНР в Обществения съвет на Център „Фонд за лечение на деца“. През 2016 г. получи наградата на БХК „Човек на годината“ за публикациите си, посветени на проблемите в работата на Фонда за лечение на деца.

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva