Skip to main content
UncategorizedНовини

Една година от въвеждането на регистрацията на sim картите

От 17.01.2011октомври 19th, 2020No Comments

В момента по БТВ върви предаване за анонимните сим карти и за злоупотребите със самоличности.

Това става горе долу една година след влизане в сила на наредба по силата на която, трябва всеки потребител на мобилна услуга да регистрира сим картата си, ако е била анонимна в офис на мобилния оператор, отново с измисленото основание, че така, МВР ще се бори с престъпността.

Малко предистория

Тази наредба, дойде като мярка на едно пожелание на ЕС, но не и като конкретно изискване зa законодателна мярка, но още тогава МВР, ДАИТС и комисията в Парламента, видяха чудесната възможност да натрупат архив с това, кой какви карти притежава.

Нека да припомня, че още при приемането на закона, ние от „Електронна граница“ бяхме изцяло против и изказахме мнението си по време на дебата в комисията в парламента, чрез председателя на СДС Мартин Димитров и на още няколко дебата след това.

А сега де…
Днес в репортажа по БТВ, се показа схемата за която ние говорихме, че ще се случи, а именно използване на чужди лични данни за регистриране на sim карти на името на друг човек.

Благородна Макева, правист от МВР спомена нещо много интересно, с което аз съм напълно съгласен „не може да се поставят Нормативни бариери пред престъпниците“. Тогава излиза, че тази нормативна мярка не е за борба с престъпниците. А с кого?

Най-малкото само изключително глупав престъпник би използвам карта на свое име, за да извърши престъпление и тази мярка с задължителната регистрация НЕ върши работа, което ние показахме още при дебатите, които започнаха със ЗАБЛУДАТА, че ЕС ЗАДЪЛЖАВА България да въведе такава регистрация.

До какво води това?
От устата на председателя на КРС, дойде новината, че те ще предложат на Народното събрание да се въведе ОГРАНИЧЕНИЕ на това, всеки човек да има САМО по ЕДНА sim карта при всеки мобилен оператор, а ако е бизнес субект, той ще може да регистрира САМО по ЕДНА карта на всеки служител , която ще бъде едновременно лична, като ползване и служебна като абонамент.

Истинският проблем е …

Тук излиза на дневен ред ПРОБЛЕМА, който води до всичките проблеми, а именно злоупотребата с лични данни. Много лесно е да се намери сканирана лична карта в някой малък офис на мобилния оператор и с тези данни да се регистрират 12 000 sim карти, както стана ясно от репортажа, а и ма и вероятността срещу 20-50 лева, някой гладен българин да продаде самоличността си (през посредник, разбира се), за да може да се наяде и така да осигури на някой възможността да извършва дейности от чуждо име, което за пореден път ДОКАЗВА„ че цялата тази мярка НЕ Е ЕФЕКТИВНА и потребителите в България, бяха лишени от една лесна за ползване услуга и бяха натоварени с тежката процедура да дадат личите си данни на още едно място.

Хм
Разбира се и ако законодателят реши да въведе ОГРАНИЧЕНИЕ за една карта на човек, което само по себе си е БЕЗУМИЕ. Държавата ще регулира отношенията между търговски субекти. Все едно да нареди да не се купува повече от един хляб (виждали сме такива ограничения, нали?)

Това отново няма да сработи и последващата стъпка, каква ще е? Спиране на мобилните услуги? Специална процедура за издаване на SIM карта? Чип в шията?

И сега какво?
Вижда се, че всяка мярка водеща до ограничение на правата и свободите на гражданите води със себе си нови мерки, които са ОЩЕ по ограничаващи и знаейки, че „не може да се поставят Нормативни бариери пред престъпниците“ си мисля за кого са тези мерки и защо са наложени, най-малкото защото са пожелателни.

Извод
Мина само една година от въвеждането на мярката и ние от „Електронна граница“ отново се оказахме прави, в твърдението си, че тя не върши работа. Защо да не я отменим тогава? Защото МВР не може да намери престъпниците?

Ха, това разбира се не ОТГОВАРЯ на истината, защото, ако МВР се научат да работят, а не мързеливо да чакат престъпника да се обади от собствения си телефон, за да извърши престъпление, бихме живели в едно по-сигурно общество.

Забележка
Ще е добре медиите и институциите да СЕ НАУЧАТ да случат и искат мнението на гражданите в лицето на „Електронна граница“,”България е наша” и на другите организации, които разумно и с доводи говорим всеки път, а не след всяка наредба да се чудим как така се случи, че Марийка е без гащи.

източник: Електронна Граница