Асен Генов

Мотиви

Асен Генов е активен български блогър, пише предимно по политически теми. Стреми се да насърчи гражданската активност в подкрепата на честните избори. През 2011 г. участва в създаването на инициативата „За честни избори”, инструмент за мониторинг на изборния процес. Платформата стана достатъчно популярна, за да илюстрира реална карта с най-засегнатите места в България от купуване на гласове, контролиран вот и друг вид манипулации.

Номиниран от Светла Баева

Асен Генов е истински гражданин, независим от политически пристрастия той отстоява демократичните ценности и гражданските свободи.

Допълнителна информация:
Асен Генов поддържа блога си http://www.asengenov.com/, в който следи изборния и политически процес в България, критикува проблемите на обществото и настоящата политика на партиите „ГЕРБ” и „Атака”. Освен това подкрепя различни екологични акции – инициативи срещу унищожаване на български планини и черноморското крайбрежие, незаконно строителство, добив на шистов газ, рисковете от ядрената енергетика и други. Чрез блога си, по време на избори – 2011 г., се противопоставя на нарушенията в изборния процес и агитира в полза на партия „Зелените”.

В сайта си пише редица статии относно провокираните от Волен Сидеров безредици пред джамията в София и защитава правата на малцинствата. Противопоставя се активно и на безконтролното подслушване чрез специални разузнавателни средства и задържането на трафични данни.

През 2009 г. е участвал в парламентарните избори – кандидат на „Зелените”.

През март 2010 г. заедно с Константин Павлов – Комитата и Илия Марков учредяват фондация „14 януари”, чиито цели са:
• Развитие на информационното общество;
• провеждане на граждански контрол върху институциите;
• подпомагане на гражданите при осъществяването на цифровите им права;
• развитие на отворените технологии;
• развитие на свободните технологии;
• образование в областта на цифровите права, свободните и отворените технологии;
• защита на човешките и гражданските права.

През 2010 г. като част от екипа, организирал и провел протеста “България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984!” срещу подслушването и достъпа до трафични данни, печели наградата на BlueLink “Онлайн гражданска активност”. Пак през тази година е активна част от инициативата “Обади се на депутат, спри тоталното подслушване”, в резултат на която телефоните на парламентарните групи на „ГЕРБ” и „Атака” са публикувани в мрежата.

Поддържа, заедно с други лица, сайта http://politikat.net, чиято цел е намаляване на политическото лицемерие, прозрачност и отчетност на институциите и политиците.

В момента Асен Генов, заедно с екип от юристи и политически ангажирани личности е сред активните застъпници за честни избори и, отчитайки всички нарушения в изборния ден, се обявява открито и твърдо за касиране на изборите в София.

Номиниран от Тодор Тодоров

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva