Ангелина Бонева

Home > Човек на годината 2014 > Ангелина Бонева

Мотиви

Изцяло ангажирана за правата на онкоболните в България. Член на управителния съвет на Център за Защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Липсата на разбиране от страна на институциите не я демотивира от каузата, за която работи от години. Тя е втората осъдила здравното министерство за липса на лекарства за лечение на онкоболни. Участва активно в кампаниите за ранна диагностика на рак в цялата страна, организирани от ЦЗПЗ. Непримирима с абсурдите в здравеопазването, тя непоколебимо отстоява правата на пациентите и се опитва да обедини всички потърпевши в името на каузата – за достоен живот.

Номинирана от Милена Цанкова

Номинирам една истинска дама, боец и честен човек, който винаги помага на хората, независимо от расата, пола, социалния статус, болестта и религиозната принадлежност.

Номинирам Ангелина Бонева-Кхан, журналист и активен граждан срещу неправдите в малка България, която се бори срещу липсата на лекарства целогодишно от години насам. Тя помага на болните от рак хора с информация и съвети от юридически, медицински и организационен характер. Помага им морално и материално. Малкият ѝ бизнес подсигури безплатно няколко болнични отделения с чаршафи,  благодарение на съпруга ѝ, който е чужденец.

Миналата година Ани организира безплатни прегледи за рак на щитовидната жлеза в столичен мол. Прегледите бяха коледният подарък на Ани и екипа ѝ (лекари и приятели) към всички нас – безплатно, от сутрин до вечер. 20 дни. Прегледахме се над 3000 човека. Ежегодно Ани и екипът от ЦЗПЗ организират от април до октомври месец и безплатни прегледи за рак на гърдата. Там прегледаните са над 4000 жени/годишно.

Екипът на ЦЗПЗ се довери на опита и ерудицията ѝ и след смъртта на Теди Захариева, съвсем заслужено я избра за член на Управителния съвет, което по никакъв начин не намали нейната ангажираност да помага на хората, да търси решение по проблеми с лекарствата и навременната диагностика. Зад гърба ѝ има много съдби, много болка и мъка. Но тя помага и го прави безплатно. Помага и на мен и на семейството ми. Нейният рак я прави по-амбициозна, по-упорита, по-непримирима.

Тази година Ани отново помогна за безплатните прегледи за рак на гърдата. Но най-голямата помощ за мен и хората като мен с рак, е голямото ѝ застъпничество за буксуващата съдебна система и вечно влачещото се правосъдие. Тази година след 5 години съдът даде ход на колективния иск на жени с рак на гърдата, лишени от Херцептин. Ани организира медиите и делото уж трябваше да тръгне, но се оказа, че съдът не желае да гледа такива дела и след безумно отношение и поведение от страна на съдията делото беше прекратено.

Ани винаги пита защо, иска аргументи, не приема извинения. И е права. Съдебната ни система я няма, затова и има проблеми с радиофармацевтиците, което тя и екипът на ЦЗПЗ показаха в медиите, изложиха аргументирано и беше решено за отрицателно време – точно за 2 седмици всичко тръгна планирано и се организира. Направих планираната си диагностика и бях спокойна, че щом Ани ще пита, а тя пита лошо, ще има лекарства за мен и хората като нас.

С усмивка и черен хумор тя винаги се отнася към властта и никога не се интересува нито кой на кого е човек,  нито откъде е дошъл. За нея е важно да има резултати, защото продуктът винаги е свързан с човешкия живот.

Неотлъчно помага на хронично болните и проблемите с ТЕЛК. От няколко години решенията на ТЕЛК-овете или орязват буквално процентите инвалидност или НОИ го прави след издадено решение. Ани и екипът на ЦЗПЗ водят много дела и нееднократно показват абсурдите на системата, която работи срещу хората, а не срещу реалните престъпници. Унижението на болните хора в България е гарантирано и затова Ани нееднократно е говорила по темата, а думите ѝ винаги са оставали привкус на сила и достойнство.

Докато страната ни беше наводнявана многократно Ани и съпругът ѝ помагаха с чаршафи. Дариха чаршафи и калъфки в болнични и диагностични отделения. Въпреки болестта си, Ани не се предава и показва, че смисъл винаги има и откази не се приемат.

Отвращението, което ни е обзело от всякакви политиканстващи и мързеливи алчни управляващи, променя вкуса си, когато видим хора като Ани. Те ни карат да вярваме в доброто, а дори и да се хващаме за работа.

Ангелина Бонева в медиите:

Жени с рак на гърдата продължават борбата за животоспасяващо лекарство 23.02.2014

Онкоболни отново останаха без медикаменти Нова тв 05.07.2014

Номинирана от Росица Калчева

angelina-boneva-bnt-282x282

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2014

Как да подпомогнете дейността на номинирания?

Направете дарение

В края на тази година из страната ще се проведе кампания за ранна диагностика на рак на млечната жлеза, щитовидната жлеза и кампания за рак на простата.

За да подкрепите Кампаниите за профилактика на онкологичните заболявания на Център за защита правата в здравеопазването, свържете се на www.czpz.org, office@czpz.org.

Ако искате да бъдете Дарител, можете да го направите, чрез дарение по сметки в лева:

Прокредит банк, IBAN:  BG76 PRCB 9230 1019 6018 19
Дарения за кампания за профилактика на рака на гърдата, Райфайзенбанк,

IBAN: BG20RZBB91551002910260


Можете да изпратите и дарителски SMS с текст на латиница DMS SKRINING на номер 17 777 (за абонати на Теленор, VIVACOM и Mtel), в подкрепа на борбата с рака на гърдата.

Благодарим ви!

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva