Асоциация на европейските журналисти – България

Home > Човек на годината 2015 > Асоциация на европейските журналисти – България

Мотиви

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) е сдружение с нестопанска цел, работещо за изграждане на здрава и устойчива медийна среда в България, в която свободните журналисти носят положителна промяна на обществото. Организацията следи за свободата и качеството на медиите и медийната среда в България.

През последната година те многократно са изразявали позицията си, когато медии и журналисти са нарушавали професионалните и етичните правила на професията. Също така са отправяли призиви за премахване на словото на омраза, включително, когато това се случва в Народното събрание или в медиите, и са осъждали заплахи и цензура спрямо журналисти.

През октомври 2015 г. АЕЖ – България публикува резултатите от проучване, в което се установяват сериозни проблеми със свободата на медиите в страната. Според данните на организацията почти 54% от анкетираните журналисти са били жертва на натиск, който им е попречил да упражняват свободно професията си, а около 3/4 са ставали свидетели на това, да е употребяван натиск спряма техни колеги.

Според мен работата на организации като АЕЖ – България е изключително важна за медийната ситуация в България. Според класацията на „Репортери без граници“ страната ни е на 106-то място от общо 180 държави по свобода на медиите. Този срив се случва само за няколко години и сега е по-важно от всякога да подкрепяме хората и организациите, които противодействат на тази тенденция. Затова номинирам АЕЖ – България за „Човек на годината“.

Номинирани от Виктория Стоянова

aej-asociacia-na-evropeyskite-jurnalisti-v-bulgaria-720p

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2015

Гласувайте за Човек на годината 2015

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva