Атанас Русев

Home > Човек на годината 2011 > Атанас Русев

Мотиви

Какво си представяте когато чуете „концесионер на плаж“? Какъв тип човек изплува в съзнанието ви? Със сигурност Атанас не е такъв човек :)

Запознахме се тази година в Лозенец и веднага разбрах, че има нещо в него…той е различен от повечето хора, защото освен да говори и трупа заучени философски фрази, не забравя да ги прилага на практика.

Прочетох материала му във връзка с убития делфин на плаж Корал и силно се впечатлих. Там по часове са описани действията, които е предприел и картинката е повече от обобщаваща проблемите на обществото и държавата ни. Освен голямото си сърце той наистина има и железни нерви :)..хмм необходими са, когато се изправяш в лице в лице със глупостта на сериозни държавни институции…

И знам, че случая с делфина е само една от каузите му…тя за съжаление не успя да придобие необходимата публичност, защото следейки представянето на случая в новините, информацията беше изопачена в полза на …неистината за нещата….

Харесва ми ентусиазмът на този човек, голямото му сърце и осъзнаването, че промяната на колективното схващане, че промените идват отвън, всъщност се извършва от вътре:) С действия и вяра.“

Допълнителна информация:
Атанас Русев е концесионер на плажа „Корал“. По повод изплувалия в морето труп на делфин (вероятно застрелян), Русев предприема опит да сигнализира съответните държавни институции. След това описва действията им и ги критикува – статията си публикува във Фейсбук страницата си и в някои медии. Освен чрез статията си, той дава публичност на случая и чрез множество други медийни изявления.

Когато вижда изплувалото тяло, той се обажда на тел. 112 и с увещания и заплахи, че ще търси отговорност, склонява оператора да приеме сигнала за убитото животно. Първоначално полицията не се отзовава на сигнала. По-късно, в рамките на две денонощия, полицаи, прокурори, представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите и други пристигат на местопроизшествието. Никой не предприема нищо, накрая трупът е загребан с багер и заровен някъде.

През лятото на 2011 г. единствен (по собствените му думи) Русев сигнализира тел. 112 за пикиращи на 10-15 м височина от плажа самолети със загасени двигатели – почти до главите на хората. От 112 не предприемат нищо, той се свързва с компетентния орган, който на два пъти спира тези пикирания (с краткотраен ефект). Накрая се стига до инцидент на летището в Приморско, при който умират две лица. По този повод Атанас Русев се свързва с разследващия инцидента от Министерството на транспорта, който му поисква всички жалби снимки на пикиращите самолети.

През декември 2010 г. г-н Русев ръководи спасителна акция за хора, бедстващи в пещерата „Духлата”. Държавата се включва късно, поради което акцията близо 20 часа се изпълнява от обикновени граждани.

Подробен разказ тук.

Номиниран от Калина Цветанова

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva