Бистра Иванова

Home > Човек на годината 2014 > Бистра Иванова

Мотиви

Бистра Иванова е добрият човек в сянка. Тя има неизчерпаем източник на енергия, който ѝ дава сили и вдъхновение, за да помага и променя, без да привлича общественото внимание върху себе си.

Бистра работи в областта на гражданското участие – на местно, национално и европейско ниво. Тя помага за интеграцията на бежанци и мигранти, като част от МултиКулти Колектив. През 2014 г. Колективът издава и разпространява безплатно Мулти култи карта на София, на която са отбелязани автентични чуждестранни ресторанти и магазини, собственост на хора от над 25 държави, а целта е да се покажат личните истории на мигрантите и бежанците, успешната им интеграция в България – да се провокира полозителен интерес към тях през кухнята и традициите им.

МултиКулти Колектив организира и безплатни обиколки на София за бежанци на техните езици с цел да подпомогне културнатата им ориентация в новия им дом.

Ключова е и работата им на ниво политики, част от която е изготвянето на независим мониторинг на ингергацията на бежанци през 2013 и 2014 г.

Бистра работи и за подобряване екосистемата на доброволчеството у нас. Носител e на наградата „Доброволец на годината“ 2011 г. и е част от екипа на TimeHeroes – най-успешната платформа за доброволчество в България, работеща с над 350 организации и над 12 000 доброволци.

И тъй като всички познаваме Бистра и често се обръщаме към нея и огромния ѝ опит, когато срещнем спънки в работата си, било и само, за да ни зареди с усмивка и несломим дух,

с тази номинация искаме да ѝ кажем „Благодарим ти, Бистра! Имаме нужда от хора като теб!“

Допълнение:

Интервю с Бистра за доброволчеството.

Номинирана от Бояна Петкова

bistra-ivanova-500x500

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2014

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva