Бояна Петкова

Home > Човек на годината 2012 > Бояна Петкова

Мотиви

Бояна Петкова е изумителен боец. След като втората й дъщеря, Мери, се ражда мъртва през април 2012 година, Бояна научава, че според действащото законодателство мъртвородените бебета се третират като “биологични отпадъци” и се изгарят на екарисажа заедно с другите болнични отпадъци. Тези бебета на практика стават „собственост на болницата“, която ги изземва с раждането им; родителите им нямат право нито да ги кремират, нито да ги погребат.

Бояна Петкова, подкрепена от БХК, повежда кампания за промяна на тази абсурдна и жестока практика, която е на път да успее (вече има официално предложение за промяна в Закона за гражданската регистрация, подкрепено от всички министерства с отношение по въпроса). Така родителите, които имат потребност да погребат или кремират бебенцето си, ще могат да го направят.

Паралелно с това Бояна основава фондация ”Макове за Мери” – в подкрепа на родители, чието бебе е починало в утробата или в първите часове, дни и седмици след раждането. От есента на 2012 г. започва да действа група за подкрепа на такива родители, която ще се води от квалифицирани психотерапевти и участието в която няма да се заплаща.

Сайтът на фондацията: http://poppies-for-mary.org

Номинирана от Дея Попова

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva