Димитър Димитров

Home > Човек на годината 2011 > Димитър Димитров

Мотиви

Номинирам Димитър Дечков Димитров за изключително високата му активност в работата за човешки права през 2011 г. Той е един от създателите на групата „Цвете за свободна България”, възникнала след нападението на джамията в София и чиято цел беше да покаже на изповядващите ислям в държавата, че голяма част от обществото застава зад тях в битката срещу омразата на верска и етническа основа.
Паралелно с това, номинирам Димитър Димитров за безотказната му работа за подобряване на положението на ЛГБТ общността в България. Той е съосновател на младежката ЛГБТ организация „Действие”, която на 17 май 2011 г. организира първата публична прожекция на късометражни филми, изцяло създадени от организацията и насочени конкретно към българската аудитория.
През тази година той участва в много от значимите за общността медийни събития, като се превърна в една от малкото личности – модел за ЛГБТ младежите в България, демонстрирайки смелост и достойнство в изразяването на различията на една личност, въпреки крайната враждебност на средата.Номиниран от Боряна Петрова
Освен дейността си към младежка ЛГБТ организация „Действие“, през изминалата година Димитър участва активно в защитата и на други човеколюбиви каузи.
През зимата той беше доброволец в проекта „Живей и действай“ на „Стъпка за България“, където успя да предаде знанията си за човешките права и дискриминацията на десетки деца в социални институции.
Часове след бруталното нападение срещу софийската джамия Димитър поде инициативата „Цвете за свободна България“, към която се присъединиха хиляди българи, а стотици оставиха цветя пред храма в знак на национално извинение.
През лятото, заедно със свои колеги от университета, той основа собствена зелена куриерска фирма. Всички доставки се извършват чрез куриери на велосипеди, с цел да се намали до абсолютен минимум въглеродният отпечатък на фирмата.
Освен това, Димитър е чест участник в медийни предавания, обсъждащи човешките права на различни малцинствени групи.
Димитър Димитров имаше значително участие в популяризирането на София Прайд 2011 г.Номиниран от Марко Марков

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva