Димитър Воев

Home > Човек на годината 2012 > Димитър Воев

Мотиви

През 1990 г., бидейки само на 25 год., Димитър Воев бе сред малкото хора в България, който се застъпи открито и недвусмислено за хората и децата в Русе, за правото им на здраве и живот. Без да жали сили и средства от себе си.

В Русе от години съществуваше проблемът със систематичното обгазяване на гражданите му с отровния хлор и други вредни химикали. Въпреки, че и в двете държави(България и Румъния) беше се сменил вече старият комунистически режим и вече управляваха демократично избрани правителства, проблемът с Русе продължаваше да стои нерешен

През лятото на 1991 г. положението взе да става съвсем тревожно – обгазяването се случваше почти всеки ден, в болниците на града имаше приети стотици хора със затруднения в дишането, особено зле понасяха това бебетата и малките деца. Хиляди жители на Русе започнаха да напускат домовете си и града и да се изселват принудително в други райони.

Тогава Димитър Воев изрази незабавно и категорично своята гражданска позиция. По негова идея – аз, тогава журналист в БНР, и членовете на фен-клуба на Нова Генерация в гр. Русе организирахме първият в България протестен Еко-рок фестивал „Спасете Русе”.

За много кратък срок и почти денонощна работа – двамата с Воев – организирахме 25 наши и чужди рок-групи, които участваха благотворително. Рок-маратонът в Русе продължи 24 часа. Построихме сцената на входа на Моста на Дружбата, както се наричаше тогава. За цяла седмица блокирахме движението в цяла Източна Европа.

От благотворителни дарения събрахме огромната за ония времена сума от 300 хил. лева, които бяха дарени на детските отделения в русенските болници, които изнемогваха за лекарства и медикаменти, а по това време бяха препълнени с обгазени деца и бебета-кърмачета.

Събитието имаше широк международен отглас. CNN за първи път излъчи 15 мин. филм за България и направи интервю с Димитър Воев. Журналистката от BBC Паулина Джоунс направи обширен материал за Русе и интервюта с мен и Д.Воеви. Събитието бе отразено и от други чужди и наши медии, както и от екологични и правозащитни организации.

В резултат от протестния фестивал и широкия международен отглас – проблемите на Русе бяха много бързо решени. След около 2 седмици комбинатът в Гюргево бе поетапно спрян, а вредното производство бе закрито. С международна помощ бяха инсталирани пречиствателни системи.

Така беше защитен и спасен животът и здравето на хиляди български граждани. Една от основните заслуги за това бе активната гражданска позиция и конкретните действия на Димитър Воев и увлечените от неговия пример хора. В Русе хората помнят и тачат това име до ден днешен.

Номиниран посмъртно от Петър Миланов

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva