Димитринка Борисова

Home > Човек на годината 2016 > Димитринка Борисова

Мотиви на номиниращия

Димитринка e на 31 г., бивш здравен медиатор, а в момента медицинска сестра във Военномедицинска академица. Тя е от ромски произход. Родена е в село Метковец в Северозападна България. Дими успява да преследва мечтата си да учи и завърши Медицинска академия, като още преди това е един от първите здравни медиатори у нас и през цялото време, докато следва, се издържа сама. Здравните медиатори играят ролята на „мост“ между уязвими общности и здравната система. Дими е била част от редица проекти, свързани не само с ромската общност в България, но и други групи – сираци, възрастни хора и др.

Димитринка е изключителен пример за успяла ромска жена, която се опитва да променя своята общност и българската действителност. На събитието на TEDxMladostWomen тя излезе и каза: “Здравйете, аз съм Дими от Метковец. Родих на 19, защото исках дете, никой не ме е карал. Цял живот съм искала да уча медицина, затова станах здравен медиатор. В продължение на пет години обикалях едно ромско село с плакати да обяснявам за здраве и помагах на лекарите. После тайно кандидатсвах в София, нашите нямаха пари, но ми гледаха детето. Аз дойдох в София с един куфар и 20 лева и работех нощем, за да уча. И сега вече от два месеца синът ми, който е на 12 г., е с мен. Обърнах света, за да го вкарам да учи в 19-то училище, защото това е най-доброто училище”.Номиниращият пожела да остане анонимен

Допълнителна информация:

Димитринка Борисова се е осмелила да промени общността си, започвайки работа като здравен медиатор с идеята да повиши здравната информация в ромския квартал. Разяснява сложни казуси, свързани с бюрократичната здравна система, опитва се да се пребори с несправедливостите и дискриминацията към ромите, работи предимно с млади хора, като се опитва да ги насърчи да учат, за да променят съдбата си. Преди 6 години тя е започнала своето образование в Медицинския университет, във факултета по обществено здраве. От тази година практикува професията си на медицинска сестра.

Участва в TEDxMladostWomen на 29 октомври 2016 г., където говори за реалността на ромската жена, че да иска да учи е много трудно, защото никой не я пита какво иска. Ролята на жената в патриархалната общност е да гледа мъжа и децата си, а да се откъснеш от общността означава да се отречеш от семейството и често „интегрираните“ ромки късат връзка с всичките си роднини и целия си социален кръг.

dimitrinka-borisova

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2016

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva