Доброволците и дарителите по време на наводненията

Home > Човек на годината 2014 > Доброволците и дарителите по време на наводненията

Бедствията в страната през изминалите месеци се превърнаха в тъжен повод за обединение на обществото. На фона на слабата подготвеност на държавата да реагира в подобна ситуация, безброй граждани, чужденци и бежанци помогнаха да се предотвратят допълнителни жертви и щети и да се запази достойнството на пострадалите от наводненията в кв. „Аспарухово“ във Варна, Добрич, Килифарево и Дебелец, Мизия, Нивянин и други наводнени населени места.

Разнообразните дарителски и доброволчески инициативи са извън обхвата на наградите „Човек на годината“, тъй като критериите допускат единствено човешкоправни и правозащитни дейности. Въпреки това, в знак на признание и преклонение пред всички доброволци, журито прави изключение и допуска обща тяхна номинация.

Екип ``Човек на годината``

Самир Сами

Напълно безкористно и за своя сметка събира помощи за бедстващите в България и сам се грижи тези помощи да достигнат до тях.

Номиниран от Лидия Младенова

Sami

Димитрийка Попова

Дима Попова е от град Панагюрище и през 2014 година организира редица акции за подпомагане на пострадалите от наводненията през летните месеци. На призива ѝ за помощ се отзоваха много граждани, институции, фирми. Последната ѝ кампания е „Подай ръка“, която се популяризира във фейсбук страницата Панагюрище и мисия възможна „Деца помагат на деца“. Всички дарения, които Дима Попова получава за бедстващите семейства, се описват и показват в групата. Дима организира и пътуване до град Мизия, за да предостави лично събраните помощи – разказът ѝ за посещението ѝ на 13 септември може да бъде прочетен във фейсбук групата.

Номинирана от Марина Тричкова

Номинирам за наградата „Човек на годината” Димитрийка Попова за неуморната и активна дейност с благотворителни акции в помощ на засегнатите от наводненията населени места. Ентусиазмът и благородството ѝ заразиха хиляди хора да отворят сърцата си и да станат дарители.

Г-жа Попова е организатор и координатор на поредица акции в помощ на пострадалите от водния ад. От началото на бедствията г-жа Попова не е спряла да помага. Хората припознават в нейно лице чистата и невинна любов към близките, съпричастността и състраданието, което изпитва всеки от нас, гледайки другите хора в беда. Тя е спечелила доверието на много хора и прави невъзможното, за да помага.

Наскоро тя инициира кампанията “Деца помагат на деца”, която акцентира върху най-невинните жертви – децата. Днес отново с нова кампания „Подай ръка“ активистката с голямо сърце призовава своите съграждани да помогнат на пострадалите от наводненията в Мизия и с. Нивянин. С уважение номинирам човек с огромно сърце и съпричастност към всеки, който има нужда.

Номинирана от Димитър Попов

Dimitriika_Popova

Явор Гечев

Посвещава време и труд на опазването на околната среда и на правата на животните. Освен, че работи активно за преодоляване на лошото отношение на голяма част от българите към животните, организирайки кастрационни центрове, тази година участва и в организирането и спасяването на домашни любимци, изпаднали в бедствено положение след наводнението в Сърбия.

Полага усилия за промяна в нагласите за отношението към животните. Явор Гечев е ръководител на отдел маркетинг във фондация „Четири лапи“. Целта на фондацията е да осигури помощ за животни, малтретирани поради икономически, научни или други причини.

Номиниран от Ирен Филева

Yavor_Gechev

Благодетелите – доброволците и дарителите

Благодетелите – хората, които вършат добрини, са Човеците на 2014 г., защото в бедствията, които сполетяха тази година България, те се проявиха най-адекватно. Благодетелите, както доброволци, така и дарители, се самоорганизираха и оказаха помощ на бедстващите хора в кв. „Аспарухово“ във Варна, Добрич, Килифарево и Дебелец, Мизия, Нивянин и други наводнени население места.

Доброволците взеха активно физическо участие в отстраняването на последиците от наводненията. Те се посветиха на каузата за помагане на пострадалите без притеснения за собственото се здраве и въпреки медийно-насажданите страхове за върлуващи зарази. Зарязаха спокойствието на домашния уют и предпочетоха да прекарат отпуска си в мизерия, но помагайки, вместо да гледат новините с коктейл в ръка.

Доброволците от цялата страна пътуваха на собствени разноски или чрез осигурени от дарители от превозваческите фирми автобуси. Имаше и пътуващи на автостоп благодарение на солидарни автомобилисти. Дарителите освен транспорт и инструменти за доброволците, предоставиха и така необходимата материална помощ на пострадалите за възстановяване на покъщината и домовете им.

Номинирани от Тихомира Методиева - Тихич

dobrovoltsite_a_DSC_0616_photo_by_Tihomira-Metodieva-Tihich-500x500

Как да подкрепите номинираните?

Явор Гечев и Фондация „Четири лапи“

Какво е нужно да знаем, за да бъдем по-хуманни:

„Човек няма две сърца – едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма!“ (Ламартин) Ако сме жестоки към животните, много вероятно е да бъдем такива и към хората. Явор Гечев разказва за няколко неща, които е важно да имаме на ум в отношенията си с хората и животните.

Прочетете цялата статия тук:

Търсим доброволци с юридическо образование!

По линия на превенция и разследване на случаите на насилие над животни, много би ни се искало да можем да оказваме правна помощ на хората, които имат нужда от такава, както и да отворим гореща линия за това. За да осъществим тази своя мечта ще имаме нужда от помощ от доброволци с юридическо образование (дори студенти в горните курсове биха били изключително полезни). Пишете ни на: bankya@vier-pfoten.bg

Как да направите дарение?

Финансирането на „Четири лапи“ е изцяло от дарения, които са основно от чужди дарители и стигат до нас благодарение на централния ни офис във Виена. За да можем да бъдем още по-полезни както на животните, така и на хората, разчитаме на подкрепа на всички, които са съпричастни с каузите ни.

Можете да направите парично или материално дарение (консумативи, медикаменти, строителни материали и др.) Нека всеки, който има желание, да пише на: bankya@vier-pfoten.bg

Благодарим ви!

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva