Доктор Ашраф Ал-Хаджудж

Home > Човек на годината 2012 > Доктор Ашраф Ал-Хаджудж

Мотиви

Доктор Ал-Хаджудж заслужава повече от всеки друг да бъде превъзнасян за достиженията му в борбата за правата на човека. През годините той казваше истината срещу всички лъжи, борейки се срещу диктаторския правителствен комплекс. Той беше осмиван, оклеветен и заплашен, но продължаваше борбата си за възтържествуването на истината.

Той заслужава да получи тази награда за приноса си към защитата и насърчаването на правата на човека, за борбата си за върховенството на закона, за показаната смелост по времето на съдебната му битка, въпреки всички, срещнати след освобождаването му, препятствия, въпреки всички опити на правителствата да му попречат да осъди Либия. Делото му срещу либийските мъчители е прецедент в областта на правата на човека, тъй като за първи път принципът на универсалната юрисдикция беше приложен към гражданско дело.
Но повече от всичко, доктор Ал-Хаджудж заслужава тази награда за победата си, за първата победа на Правото над произвола, на Закона над беззаконието и на истината над лъжата. Този произвол, това беззаконие и тази лъжа, които бяха в основата на властта в Либия.

Това е първата победа на Правосъдието над престъпленията срещу Закона и срещу Човешките права. Това е първата международна и публична присъда (не сделка, не договор, не споразумение) на мъчителите на Шестимата от Бенгази. Същите мъчителите, които сега са национални герои в Либия. Това е първата морална победа за България в цялата мръсна история, наречена “СПИН процес”. Това е вдъхновение за българите, които са се убедили, че правосъдието съществува. Това е поука за всички нас, че човешките права са най-фундаментални, неотменими, универсални и не могат да бъдат накърнявани, подменяни, пренебрегвани по никакви причини и под никакъв предлог, независимо от раса, пол, възраст, религия, национална принадлежност, политически възгледи, социално положение, обичаи, традиции и териториалност.

Днес е световният ден срещу смъртното наказание и за мен е чест да номинирам един много достоен българин, който въпреки три смъртни присъди продължаваше да се бори за възтържествуването на справедливостта.“

Допълнителна информация:

БНТ: Адвокат Харалампиев за съдебната победа на палестинския лекар ал Хаджуч
в. Труд: Делото на Ашраф може да служи за прецедент
BNEWS: Над 1 млн. долара обезщетение за д-р Ашраф

 Номиниран от Марина Ласко

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva