Джавед Нури

Home > Човек на годината 2010 > Джавед Нури

Мотиви

Предлагам за номинация Джавед Нури от Афганистан.

Това момче не е български гражданин. Бежанец с изключително тежка семейна история, той дълго време не получава статут у нас. Все още няма. Бил е жертва на системата по света, но и в България. Прекарва много време в затвора в Бусманци. Години наред Джавед бяга и се крие. В България решава, че ще намери любов и възможност да учи, да работи, да даде нещо на нашето общество. Бруталната реалност разбива тези мечти на младия афганистанец. Джавед е нападан не веднъж и от расисти. Талантлив, силен по рождение, малко по малко Джавед Нури възвръща вярата си в живота.

Въпреки нещастието, трудностите, които са негов свят и до момента – няма право на образование, нито на работа; често се сблъсква с лицемерно, расистко и предателско отношение заради произхода, характера и неудобността си – той не спира да се бори не само за своите права, но и за тези на другите хора. Независимо от несигурното си лично положение Джавед Нури участва в протести за правата на чужденците, които го касаят пряко, но и протести, и инициативи въобще за човешки права, също такива против расизма. Участва винаги, когато е поканен, без страх в пресконференции за човешки права и телевизионни предавания. Често Джавед поставя на риск собствения си статут, защото избира борбата за свобода и човешки права за всички, пред сигурността, отбягването на истината заради собствените интереси.

Не на последно място Джавед е човек, който намира и търси приятели сред българите. Той е истинското доказателство за това, че хората сме едно. Няма по-добър “културен обмен” от личния опит с човек от друга култура. Джавед ежедневно играе ролята на “мост” между българите и “другите”, и то онези “други”, които остават скрити, непознати, дори страшни. Онези с незавидната съдба, идващи от места по света, където всеки от нас сигурно се радва, че не се е родил. Въпреки това Джавед има желание сам да изучи и популяризира хубавата забравена страна на своята афганистанска култура, за което обаче има нужда да получи възможност да учи в България.

Мисля, че може би е време една такава награда за работа по проблемите с правата на човека най-после да отиде при човек, който страда от проблема. А не при някой “висш” “разрешител” на проблеми. Джавед живее без права, неговият живот се върти единствено около “човешките права”, които няма. Решението на един проблем, касаещ много хора, трябва да бъде намерено от самите тези хора. Когато говорим за равни права, те наистина трябва да са равни. Не единствено отгоре да се решават нечии съдби. Говорим за интеграция, как тя трябвало да е двустранна, но даваме ли шанс за мечтаната “обратна връзка”?! Даваме ли шанс на “другата” страна? Даваме ли шанс за еманципация на тези, на чийто гръб се борим, уж за техните права? Истината май е “не”, но Джавед Нури малко я променя със своя индивидуализъм. Така, че Джавед е прецедент. През изтеклата година се запознах с него именно покрай гражданската му и хуманитарна активност. Научих много за това какво е да се бориш за права, когато ги нямаш. Не ми се струва редно интеграцията да бъде насилствен процес от страна на “белите” и “силните”, “помагащи” на “другите”, затова може би трябва изцяло да променим подхода си към проблемите, свързани с т.нар. “човешки права”. Всичко трябва да извършваме заедно. Хората сами трябва да се борят за правата си, хората трябва да познават правата си и да си ги търсят. Личности, като Джавед Нури, са пример за лична инициатива и еманципация от маргиналната съдба, която му отрежда нашата настояща система. Така, че считам, че дори да не спечели, е редно поне да бъде сред номинираните – затова и изпращам тази кандидатура.

Като линкове предлагам само част от материалите за Джавед Нури.

http://e-vestnik.bg/5753

http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=obektiv13610

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2007/06/15/349943_moiat_dom_-_moiata_krepost/

Номиниран от Леа Леон

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva