Фермата-приют се застъпва за правата на животните в България. Независимо от вида им, без да бъдат разделяни на домашни любимци, екзотични или селскостопански. Фермата работи по посока запознаването на децата с една по-различна част от света, която показва нагледно хармония между видовете и учи към по-отговорно отношение към природата и прилежащите й флора и фауна. Двамата основоположници на фермата-приют – Вера Трендафилова и Виктор Каролев, са посветили последните дванадесет години от живота си на мисията, която въпреки трудностите успява да продължи напред. Това е първата и възможно единствена ферма-приют в България.

– Номинация от Ростислав Аврамов

Допълнителна информация:

“Приятели на четири крака” е първият в България център (ферма-приют) за животни от всякакъв вид, пострадали от човешко насилие. В центъра се приютяват експлоатирани и малтретирани животни, като организацията има и възпитателен характер към възрастни и деца – поражда съпричастност и любов към животните, както и поддържа отговорно отношение към природата и околната среда. Чрез нелеката съдба и историята на всяко едно от животинките, децата се учат на съчувствие и милосърдие. Това е вид превенция към жестокостта и насилието в реалността на нашия свят.

Наша основна мисия, освен помощ и грижа за животните, е работата с деца. Посещавайки ни, те попадат в приказен свят. Посрещат ги приятелски настроени животни, каквито няма къде да видят и как да докоснат. Ние помагаме на децата да ги възприемат по друг начин – да усетят техните емоции и чувства, да се вгледат в промяната на блясъка в очите им, когато излъчват любов и доверие” – разказват стопаните на фермата.