Фондация „Инициатива за здраве”

Home > Човек на годината 2014 > Фондация „Инициатива за здраве”

Мотиви

Фондация „Инициатива за здраве” е организация, която от години работи с една от най-слабо защитените групи български граждани, а именно наркозависимите. Това най-често са бездомници, хора от ромски произход или хора, живеещи с ХИВ/СПИН. Фондацията работи в условия на минимални финансови ресурси, с много ниски възнаграждения и постоянна липса на средства. Въпреки всички трудности те са на улицата при нуждаещите се. Всеки ден помагат за повишаване качеството им на живот и овладяване на разпространението на ХИВ/СПИН и други болести, предавани по кръвен път. Работят и за подобряване на политиките и практиките за подкрепа на наркозависимите и живеещите с ХИВ/СПИН в България, както и за повишаване информираността по въпроса с употребата на наркотици и превенция на СПИН.

Номинирани от Слави Стоев

fondatsiya-initsiativa-za-zdrave-500x500

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2014

НАГРАДА

Човек на годината 2014

Гласувайте

Как да подкрепите дейността на номинираните?

Разберете повече за ХИВ и превантивната работа на „Инициатива за здраве“

Всяка година фондация “Инициатива за здраве“ осигурява поне  135 000 шанса за 2300 инжектиращи наркотици да не се заразят с ХИВ. Годишно раздава 120 000 спринцовки и 15 000 презерватива. Всяка година от 1998 досега.

Заради това нивото на новоинфектираните с ХИВ, коита са употребяващи наркотици, през 2013 г. спадна на 15% (троен спад от 45% през 2009 г.)

Глобалният Фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, който финансира дейностите на фондацията от 11 години, официално напуска страната в края на 2014 г. След като това се случи в Румъния, заразяемостта с ХИВ се повиши с 500% сред употребяващите наркотици за първите шест месеца.

Една спринцовка струва 5 стотинки, един презеватив – 20. Антиретровирусната терапия струва над 1000 лв. на месец. Колко струва човешкият живот?

Цялата публикация прочетете тук.

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva