Фондация „Макове за Мери“ и Бояна Петкова

Home > Човек на годината 2013 > Фондация „Макове за Мери“ и Бояна Петкова

Мотиви

„Макове за Мери” е фондация, единствена по рода си в България, която работи в подкрепа на родители преживели смърт на дете, починало в утробата или в първите часове, дни и седмици след раждането.

Създаването на тази Фондация е благодарение единствено и само на една силна жена и майка на мъртвородено дете, която се е оказала в сблъсък с липсата на законова уредба която да позволя на родители преживели подобна загуба да погребат или кремират детето си. За съжаление към днешна дата след такава трагедия – бебето се третира като “биологичен отпадък” и се изгаря в екарисажа заедно с останалите болнични отпадъци.

Бояна Петкова има смелостта да разкаже своята лична история и да не спре до там, а да се бори други родители да не преживяват това с което тя се е сблъскала. Повече година и половина след основаването на Фондацията, тя продължава да се бори с държавните институции за регламентиране и превеждане на нормативната уредба в съответствие с европейското законодателство, тъй като България е единствената държава в Европейския съюз в която мъртвите бебета се третират като „биологичен отпадък”.

Освен желанието на Бояна да промени нормативната уредба, тя се е фокусирала и успешно организира групи за подкрепа на родители загуби бебе. Подкрепа която е изключително важна по време на такава тежка загуба за цялото семейство.

Номинираме Бояна Петкова, защото не сме срещали друг човек, който е успял да превърне толкова тежка травма в сила, с която да помага на семейства преживяли загуба.

Сайтът на фондация „Макове за Мери“ е: www.poppies-for-mary.orgНоминирани от Подкрепящи приятели

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva