Фондация „Център за надежда“

Home > Човек на годината 2013 > Фондация „Център за надежда“

Мотиви

През януари 2013 г. Фондация „Център за надежда“ окончателно спечели дело срещу Столична община (СО), Метрополитен ЕАД и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) заради достъпността на софийското метро. Заведено през Комисията за защита от дискриминация едва заради две метростанции, делото прераства в такова за цялата метро мрежа след решение на КЗД да провери достъпността на всички станции.

В крайна сметка КЗД определя глоби на ответниците и дава задължително предписание на СО да предостави в 2-месечен срок нарочна програма с мерки. Решението е обжалвано на два пъти и окончателно спечелено от фондацията пред Върховния административен съд.

Въпреки ужасяващото безочие на властите да използват абсурдни оправдания, твърдейки, че в други градове в Европа метрото също е недостъпно, Фондация „Център за надежда“, заедно с адв. Любомир Денев, който ги представлява,не се отказват, а напротив извоюват една пълна съдебна победа, с която осигуряват достъп до метрото на хиляди граждани и гости на града и по този начин им осигуряват шанс и възможност да живеят един по-пълноценен живот.

Решението на Върховния административен съд можете да намерите тук.Номинирани от Кристияна Калчева

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva