Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова

Home > Човек на годината 2019 > Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова
Генка Шикерова и Полина Паунова са разследващи журналистки, отличени с Голямата награда в годишните отличия “Човек на годината” за разкритията си в поредица от репортажи през 2019 г., изобличаващи обвързаности и лични интереси на най-високо държавно ниво. 

След като Генка Шикерова заедно с “Антикорупционния фонд” публикува своето видео разследване „Война за трупове“, съвместно с Полина Паунова откриха политическа връзка в злоупотребата със средства. Двата материала разказват за евентуалното познанство на премиера Борисов със собственика на една от фирмите, които с мобилни инсинератори унищожават трупове и в замяна на това получават непрозрачно милиони левове. Спецификациите на техниката сочат пък, че фирмата няма как да се справи с обема на работата. Материалите поставят редица важни въпроси за търговията с влияние, как действат службите в България и как изключения се правят за определени фигури. Освен това текстовете описват начина, по който се злоупотребява със средства в България. Те бяха препечатани в редица медии, но мейнстрийм медиите игнорираха темата. Разследването е важно, защото показва обвързаности на най-високо държавно ниво и заедно с това е симптоматично за начина на управление на МВР и едноличното управление на Борисов. (Материали в “Свободна Европа”: 1, 2, 3)

Силвия Великова е журналист в БНР. Едно от лицата на свободното слово вече две десетилетия. През есента на 2019 г. името ѝ стана емблематично след опит на ръководството на радиото да я отстрани от ефир заради критичното ѝ отношение към прокуратурата и в частност – избора на нов главен прокурор. Стигна се до безпрцедентен скандал, 5-часова тишина в ефира на Хоризонт, протести вътре и извън радиото и  уволнение на генералния директор. Така и не стана ясно обаче кой му е оказвал натиск за свалянето на Великова от ефир. (Още по темата в материал на БНТ). The Author

Genka-Shikerova-Polina-Paunova-Silvia-Velikova-400x400

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva