Господари на ефира

Home > Човек на годината 2012 > Господари на ефира

Мотиви

Там, където се редуват шеги и закачки намираме една своеобразна територия на свободата и истината, в чист и автентичен вид. Защото онова, което сме свикнали да наричаме  „неправда“, но пред което по ред причини си затваряме много пъти очите, там бива разбулвано. Буквално и искрено… Там мога да се разсмея, там мога и да плача със сълзи. Защото се персонифицирам и припознавам излъчените послания като свои собствени. Особено силно възнегодувах с цялото си съзнание и дух, когато над тях бе направен опит да бъде сложен чадърът на цензурата. А примерите в това отношение не са един и два, но за сметка на това са достатъчно стряскащи.

Предването „Господари на ефира” има изключителен обществен ефект. От години те изобличават скандали, измами, несправедливости и случаи на корупция на всички нива. Разследванията им обхващат сферите на здравеопазване, образование, съдебна, законодателна и изпълнителна власт, култура, транспорт, околна среда и др.

Факт е, че заради удобството, низ от телевизионери предпочитат да не се „разхождат по наклонената плоскост”. Господарите обаче не са от тях. И за това горещо ги адмирирах, когато, вероятно с понасянето на редица загуби, някои от които и със сигурност финансови,  запазиха своето и на екипа си достойнство и си тръгнаха от медията, която  ги притискаше. Свободата няма форма, няма и цвят. Тя е вътрешно себеусещане – такова, каквото го намирам при тях…

Ето защо, номинирам предаването, защото е една от малкото и почти единствени трибуни на свободата, независимостта и справедливостта останали днес, в наши дни у нас. А в добавка – наличието на много смях винаги е храна за душата, която Зуека, Рачков и компания даряват в изобилие.

Пресконференция на „Глобал вижън“ от 11 април 2012 г.

Дневник от 11 април 2012 г.: Магърдич Халваджиян: Би Ти Ви се опита да наложи цензура над „Господари на ефира“

Вестник „Капитал“ от 17 април 2012 г.: Мълчаливите медийни слуги, За обвинението на Господари на ефира срещу бТВ

Сайт на предаването „Господари на ефира“

Всички опити за цензура от страна на bTV (от страницата на предаването)
Примерите за неуспешни опити за цензура от страна на bTV, които продуцентът на „Господари на ефира“ Джуди Халваджиян посочени на пресконференцията от 11 април 2012 г.

Серия репортажи за липсващата апаратура в болница „Св. Наум“ в София, парите за която трябваше да бъдат отпуснати от набраните средства от Българската Коледа под патронажа на Президента Първанов.
Неоправдана надежда
Неоправдана надежда 2
Неоправдана надежда 3

Серия репортаж за фалшивия мамолог, който „преглежда“ жените, работещи в БНР.
Фалшив лекар
Фалшив лекар 2
Фалшив лекар 3
Фалшив лекар 4
Фалшив лекар 5

Серия репортажи за изобличената от „Господари на ефира“ псевдо-лечителка Тотка Тотевска, която в крайна сметка получи присъда за деянията си.
100 000 лв. за лечителка
100 000 лв. за лечителка 2
100 000 лв. за лечителка 3
100 000 лв. за лечителка 4
100 000 лв. за лечителка 5
Лечителката Тотка Тотевска
Излекувана
Тотевска на съд
Тотевска на съд 2
Тотевска осъдена
Отразяване на случая Тотка Тотевска
Тотевска още на свобода 11

Блицовете на кандидат-президентските двойки.
Блиц Светльо Витков и Венци Мицов
Блиц Камелия Тодорова и Димитър Куцаров
Блиц Росен Плевнелиев

Предизборните дебати между Ивайло Калфин и Росен Плевнелиев, излъчени по bTV и TV7 и коментирани в „Господари на ефира“.
Калфин срещу Плевнелиев
Дебати

Копирането на фрагменти в българския сериал „Домашен арест“ от световно известния „Двама мъже и половина“.
Домашен арест и половина
Номерът на Джаро

Гафове в сериала „Седем часа разлика“.
7 часа гафове
Направено в България

„Златен скункс“ за Вили Сечкова заради дословното копиране на рекламния спот на „Треска в събота вечер“ от международна реклама на световно известна модна марка.
Златен скункс за Вили Сечкова
В джаза

„Златен скункс“ за Васко Мавриков заради това, че и двете предавания, в които работи след „Господари на ефира“ – „Вечерната шоу на Азис“ по ТВ2 и „Денят е прекрасен“ по bTV, в последствие бяха свалени от екран.
Златен скункс за Васко Мавриков

„Златен скункс“ за актрисата от „Стъклен дом“ Елена Петрова, която бе заловена да шофира след употреба на алкохол.
Златен скункс за Елена Петрова

„Златен скункс“ за Елена Розберг заради това че след кратък период от време бе освободена като водещ на предаването „Преди обед“.
Златен скункс за Елена Розберг

Номинирано от Мариан Стоицов

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva