инж. Пламен Толев (посмъртно)

Home > Човек на годината 2011 > инж. Пламен Толев (посмъртно)

Мотиви

Инженер Пламен Толев е възпитаник на Висшето военно училище във Велико Търново. След тежка автомобилна катастрофа остава с трайни увреждания, прикован на инвалидна количка. През 2005 г. създава фондация „Сила за живот” с културна насоченост и амбицията да търси и открива даровити певци, танцьори, инструменталисти и рецитатори с физически увреждания, както и талантливи деца в неравностойно положение от цялата страна, за да работи за тяхното интегриране в обществото чрез изкуството. През същата година организира Първи музикален фестивал за хора с увреждания в Поморие с подкрепата на Агенцията за хората с увреждания към Министерството на труда и социалната политика, община Поморие, Националния център за социална рехабилитация „Св. Георги” в Поморие и читалище ”Просвета, 1888”. През следващата година фестивалът прераства в ежегоден и с международно участие.

Г-н Толев привлича за каузата на фестивала Орхан Мурад, талантливото момче от Етрополе Кристиян Григоров – Криси; Богдана Петрова – незрящото момиче от „България търси таланти”, студентката Илона Калчева, Петрослав Цеков – сребърен медалист от конкурса „Орфеева дарба” с пиано, ”малката” – голяма родопска певица Катя Минчева от Неделино, музиканта Роберт Абрашев, художника Р умен Михайлов, Иван Караиванов и други, които стават лица на фестивала. По-късно се включва и Венцислав Миланов – финалист с Нели Рангелова от „Байландо” и възпитаник на Дом за деца, лишени от родителски грижи в Дупница. Във фестивала участват танцова формация „Танцувам не по-различно от теб” при Центъра за психологически изследвания в София, които изпълняват уникални народни танци в инвалидни колички, група „Ти също можеш” при Столичен общински център за социална интеграция на хора с увреждания – община Слатина и танцьори от Дом за деца с умствена изостаналост в с. Кошарица.

Пламен Толев изгражда трайни професионални отношения с аналогични фондации в градовете Гдов, Подолани и Краков – Полша, Чехия и Македония. През 2007 г. и 2008 г. Роберт Абрашев, Румен Михайлов, Валентин Владев и Иван Караиванов печелят Голямата награда от фестивала за хора в неравностойно положение в Гдов, Полша, а през 2009 г. незрящата Илона Калчева завоюва Наградата за най-добър млад изпълнител от фестивала в Подолани, Полша.

„Българи са първите международни участници, удостоени с престижната награда на фондация „Мимо вшистко” на г-жа Анна Димна – Краков” е заглавието в официалния протокол на фондация „Мимо вшистко” за 2010 г. по повод връчването на специалната награда „Омагьосаната птичка 2010 г.” на фестивала в Краков.

На шестото издание на фестивала през 2011 г. присъства н.п. Лешек Хенсел – посланик на Република Полша в България, който поднася приветствие към участниците от името на полското председателство на Европейския съюз и връчва наградата на Посолството на танцьорите от формация „Танцувам не по-различно от теб”. Връчена е и специална Грамота на министъра на културата г-н Вежди Рашидов за постижения във фестивала, поздравителни адреси от кмета на община Поморие и от изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания г-н Минчо Коралски.

За издигане на професионалното равнище на фестивала през 2011 г. Толев привлича и безспорните музикални авторитети Борис Гуджунов и Стефан Диомов.

Смъртта попречи на Берти, както го наричаха приятелите, да осъществи голямата си идея за създаване на Балкански музикален център за талантливи хора в неравностойно положение, но превърна фестивала в изключително събитие и доказа, че талантът и борбеният дух могат да преминат всяко препятствие. Той вярваше, че ако на хората в неравностойно положение се създадат условия да творят и живеят пълноценно, понятието „неравностойно положение” ще загуби своето значение, защото всички биха били равнопоставени.

Номиниран посмъртно от Емилия Милева, Анелия Толева и Мирослав Иванов

Най-добрият и благороден човек, който познавам.Номиниран посмъртно от Нели Събева

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva