Иво Божков

Мотиви

Иво Божков е репортер и блогър, който отразява наживо чрез Livestream всички важни вечери на протест и недоволство #ДАНСwithme срещу кабинета „Орешарски”. Ролята му е важна и заслужава номинация и награда Човек на годината 2013, защото той на практика осветлява протестите, горещите и противоречивите моменти тогава, когато традиционните медии или ги подминават, или ги отразяват само откъсвлечно в новинарските си емисии.

В този смисъл Иво Божков дава достъп до информация. Пример за това е вечерта на 23 юли – вечерта на инцидента с белия автобус, ‘евакуиращ’ депутати от ДПС и БСП, в резултат на което са ранени осем протестиращи и двама полицай. Самият Иво отива в Пирогов със съмнение за спукано ребро, но кадрите му без коментар показват абсурдните действия на властимащите, които излагат на риск както протестиращите, така и служителите на реда. Благодарение на видеопредаването на тези събития бяха осветлени и случаи на полицейско насилие над протестиращите.

Иво отразява и окупацията на СУ и протестите около Ректората в подкрепа на окупиращите студенти.

Иво Божков е номиниран и от Томислав Михайлов със следните мотиви:

Единствения човек,който чрез стрийма си, отразява протестите в София вече четвърти месец, с което дава възможност на хора от цялата страна да гледат директно какво става там.

„Истината за 23-и или мирно блокиране и полицейско насилие”

Канал за живо излъчванеНоминиран от Христо Андонов

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva