Втора награда „Човек на годината“ 2016

Калин Калпакчиев се застъпваше безотказно за нуждата от дълбока реформа на съдебната власт, противодействаше на опитите за подчиняването ѝ от изпълнителната власт и говореше срещу опасностите пред съдебната независимост. Той бе един от опозиционерите във Висшия съдебен съвет (ВСС) и през годината открито се изказваше  както в медиите, така и в личния си блог за натиска върху ВСС от страна на прокуратурата и изпълнителната власт,  и намесата им в работата на съдебната власт.

След скандала със СМС-ите, при който Лозан Панов, председателят на Върховния касационен съд, оповести за получаването на съобщение, докладващо за случващото се в съвета, което му бе препратено от премиера Бойко Борисов по време на заседание за обсъждане на прекратяването на проверката по „Яневагейт“ през януари 2016 г., Калпакчиев беше единственият, който се обяви против отказа на ВСС да се саморазпусне. Той обяви, че “ВСС трябва да подаде оставкa, за да заработят конституционните промени”. Той бе категоричен, че “неспазването на правилата от хората, които са призвани да гарантират това, че те ще бъдат спазвани от всички, води до един много опасен деморализиращ ефект. Липсата на доверие в съдебната власт е резултат от дълъг процес от това, че усещането, което е особено важно за независимост на съда у гражданите, е изключително компрометирано. Те не вярват, че съда е независим.

През 2016 г. Калпакчиев активно настояваше ВСС да възобнови проверката по “Яневагейт”, скандала със записаните разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова с адвокат Момчил Мондешки. Той открито критикуваше ВСС за неспособността му да прави проверки по казуси, разкриващи зависимости. Калпакчиев застана зад втория пакет изменения на Закона за съдебната власт, като го определи като стъпка в правилната посока, но изрази ясно мнение, че “прокуратурата не се демократизира, а остава същата безконтролна и всесилна нституция, която може да контролира всеки и всичко в разрез с Конституцията”.

През октомври 2016 г. Калпакчиев поиска оставката на Димитър Узунов, Представляващият член на ВСС, по повод неговото еднолично решение да определи кои членове на съвета ще се срещнат с мисията на европейските прокурори, дошли, за да правят анализ на прокуратурата. Със своята смела и критична позиция Калпакчиев от години играе ключова роля по отношение на съдебната реформа.

– Номинация от Светла Баева