Капка Костова и Галина Захарова

Home > Човек на годината 2011 > Капка Костова и Галина Захарова

Мотиви

Трудно е да се бориш за човешките права в страна, в която правосъдието не работи или върху него тегне сянката на корупция и пристрастност. Скандалите във висшия административен орган на съдебната власт (ВСС) са безброй, но назначението на Владимира Янева за шеф на Софийски градски съд разруши и малкото останало у хората доверие в системата. Близките й отношения с министъра на вътрешните работи и скандалите, в които името й е замесено, поставят под съмнение независимостта на целия контролиран от нея съд.

С избора на Янева чашата на доверието към ВСС напълно преля, но единствени съдийките Капка Костова и Галина Захарова имаха смелостта да подадат оставките си и да напуснат деморализирания орган.

За едно общество е особено опасно, когато изцяло загуби доверието си в справедливото правосъдие. Защото при липса на правосъдие е безсмислено да говорим за защита на човешките права. Вярвам обаче, че в системата работят достатъчно отговорни и достойни хора и този процес не е необратим. Доверието може да бъде възвърнато, само ако те недвусмислено покажат отношението си към това кое е редно и кое не е. Затова номинирам Капка Костова и Галина Захарова – заради куража им да се опълчат срещу разрушаването на българското правосъдие.

Допълнителна информация:
На 8 юни 2011 г. Капка Костова и Галина Захарова подадоха оставките си като членове на ВСС заради скандалното назначение на Владимира Янева за председателка на СГС. Оставките им бяха знак на протест срещу кадровата политика на ВСС, която те самите определиха като „порочна”, „недемократична” и „лобистка”. На 9 юни двете съдийки дадоха пресконференция, в която отново се разграничиха от политиката на този орган

Галина Захарова е съдия в Софийски апелативен съд, а Капка Костова – във Върховен касационен съд.

Номинирани от Александра Валасопуло

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva