Ксения Кузманова

Home > Човек на годината 2011 > Ксения Кузманова

Мотиви

Да се говори, че властите в България са упреквани от Брюксел за беззаконието, с което се измъкват големите престъпници в затвора, вече се е превърнало в клише, защото когато има беззаконие най-страшната присъда е тази за невинния човек и неговото семейство.

На 13.01.2010 г. Максим Савов – един млад човек, влиза в затвора по обвинение за грабеж, произволно набеден, че е ограбил 484 лева от магазин, като заплашил с нож продавачката и я ударил. За ареста и пращането му в затвора стигат просто показанията на една свидетелка и открити в дома му сгъваемо ножче и черни мъжки обувки, каквито вероятно има във всеки дом.

Освен с процесуалния си абсурд, казусът на Максим Савов е уникален в няколко насоки: За първи път в новата българска история беше организиран автентичен граждански протест срещу арогантността на пловдивска прокуратура. Това беше първата по рода си гражданска защита срещу безхаберието на една институция, способна без доказателства да потъпче правото на свобода на един невинен човек. Месеци наред жената, с която Максим живее и от която има дете – Ксения Кузманова, пише до всички инстанции и медии, за да потърси справедливост.

След 22 месеца усилията на Ксения и всички нейни поддръжници се увенчават с успех – на 20.01.2011 г. Максим Савов е оправдан от окръжните съдии Цветан Цветков, Красимира Костова и Розалия Шейнова. Усилията на Ксения Кузманова, успешната й кампания, която успява да спечели вниманието на медиите и хиляди хора, заслужават номинация за принос към правата на човека в България „Човек на годината“. Ксения е безспорно доказателство, че когато има потъпкване на човешките права всеки може да защити справедливата развръзка.

Този случай и усилията на Ксения Кузманова ясно показват, че никой не е застрахован да стане прецедент на пороците на съдебната система, но и доказва, че справедливост може да бъде постигната, чрез активна гражданска позиция и ангажиране на все по-голяма част от обществото в решаване на проблемите на потъпкването на човешките права.

Допълнителна информация:
Част от дейността на Ксения включва създаване на фейсбук група за защита на Максим, в която се включват близо 10 000 души: http://www.facebook.com/maksim.savov.dokazano.nevinen

На 04.10.2011 г. Максим е оправдан и от Върховния касационен съд. Същият месец Върховна касационна прокуратура започва проверка в Районна прокуратура – Пловдив заради неподкрепеното с доказателства обвинение срещу г-н Савов.

Номинирана от Станислава Иванова

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva