ЛГБТ – Пловдив и Ивелина Паничарова

Home > Човек на годината 2013 > ЛГБТ – Пловдив и Ивелина Паничарова

Мотиви

В последните две години „ЛГБТ Пловдив“ е сред най-дейните ЛГБТ организации в страната.

Автори на тематичния вестник „Идентичности“, домакини на спортен полуден за борба с хомофобията, създатели на кампания против съдържания със слово на омраза и хомофобия в интернет…

Тази година организираха първата по рода си пътуваща фото изложба против хомофобията. Откриването й се състоя в Mall Plovdiv, където лично заместник посланика на САЩ – Браян Далтън я откри. Снимките изобразяват хора от цял свят, които показват червен и жълт картон на хомофобията. Тази изложба дава началото на прайд месеца в Пловдив. Фотосите остават месец в града, а след това гостуват на арт седмицата на Солун прайд, София прайд, посещават също Бургас и предстои да обиколят още много градове в страната и чужбина.

Прайд месецът в Пловдив завършва с първия гей филмов фестивал в града. Организацията представя 9 безплатни прожекции на ЛГБТ тематика. На една от тях, стават жертва на нападение.

Повече за организацията и дейностите й, можете да научите тук: fb.com/lgbt.plovdiv

Номинирани от Ирина Добрева

Ивелина Паничарова е председател и съосновател на една от най-успешните ЛГБТ организации в България – „ЛГБТ – Пловдив“. След създаването на организацията, борбата за ЛГБТ права в България придоби нова сила и подем. Многобройните инициативи, които Ивелина е ръководила включват първия по рода си спортен полуден срещу хомофобията в Пловдив, първия гей филмов фестивал в града, пътуваща международна изложба – „Да оставим хомофобията извън игра“ (подкрепяща също кандидатурата на Пловдив за Културна столица на Европа).

Ивелина е повече от добър мениджър на организация за човешки права – тя е невероятен човек, който не променя просто закони, а хора и съдби. Активизмът за Ивелина не свършва само с инициативите на организацията. С много будни нощи, лишавайки се от спокойствието, на което много от нас се радват и въпреки риска, който поема, Ивелина се бори за един по-добър свят, в който не е нужно да се крием за да хванем любимия ни човек за ръка, да го прегърнем или просто да кажем „Обичам те“. Личният й пример дава кураж на много млади хомосексуални хора да бъдат себе си и да живеят истинския, изпълнен с радост живот, преодолявайки страха от отхвърлянето и неразбирането.

Дългият ни съвместен път и многото прекарани дни с нея ми показаха как човек трябва да се бори за своите права и достойнство, защото нарушаването на правата на един е нарушаване на правата на всички. Вероятно всеки има някой, който му е повлиял толкова, че никога няма да го забрави и винаги ще му е благодарен. За мен това е Ивелина.Номинирани от Евгени Минев

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva