Магдалина Генова

Home > Човек на годината 2012 > Магдалина Генова

Мотиви

Номинирам Магдалина Генова, позната като Нервната акула от едноименния блог, заради дългогодишните й безвъзмездни и доброволни усилия на полето на защитата на човешките права, правата на малцинствата и ЛГБТ общността, както и заради безкомпромисното й отношение към нетолерантността, политическото късогледство, злоупотребите, корупцията, несправедливостта, обществените заблуди, недостига на демокрация и недостатъчната свобода на словото. Теми, които четем редовно в блога й nervousshark.wordpress.com, написани със смелост и остър, но точен език.

Магдалина е активист в най-чистия смисъл на думата, с безпогрешен радар за всичко нередно в обществото ни, който не се страхува да описва проблемите такива, каквито са и да работи за решението им.
Като основател и член на редица организации като БГО „Джемини“, Български активистки алианс, фондация „София прайд“ и като регионален директор за Балканите на световната организация Interpride, Магдалина е един хората, които методично и упорито работиха и успяха да се преборят за законови промени в наказателния и наказателно процесуалния кодекс, както и в закона за защита от дискриминацията, които направи живота на ЛГБТ хората малко по-сигурен и малко по-добър.

Тя е и сред шепата хора, които направиха възможни събития като София прайд, насочиха прожекторите към проблемите на ЛГБТ общността и продължават да работят за правна  защита и адекватна политика към човешките права.

Номинирана от Илиана Найденова

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva