Марко Марков

Home > Човек на годината 2012 > Марко Марков

Мотиви

Марко Марков е един от ключовите активисти за правата на ЛГБТ хората в България. Той е двигателят на младежката ЛГБТ организация „Действие“ – правозащитна неправителствена организация, сформирана в началото на 2010 г.

От години Марко помага за случването на София Прайд, през 2012 г. беше негов съорганизатор.

През 2012 г. Марко се посвети на създаването, издаването и популяризирането на първата по рода си българска книга с лични разкази на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора. Благодарение на отдадеността и неуморната работа на Марко, сборникът, озаглавен „Моето разкриване“, има своята премиера на 11 октомври.

Разкриването е сред най-трудните и емоционални процеси в живота на нехетеросексуалните хора. Веднъж приели собствената си сексуална ориентация и/или полова идентичност, те имат нужда да споделят с някой близък човек, от когото могат да получат подкрепа и разбиране. Тази книга ще има огромен принос в борбата за равни права на ЛГБТ хората в България – защото разкриването предхожда отстояването, защото правозащитността изисква е публичност, защото няма как да водиш истинска борба „от килера“.“

Сайтът на книгата: www.razkrivane.org.

Сайтът на организацията: http://www.deystvie.org/

Номиниран от Петър Петров

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva