д-р Мила Бобадова

Home > Човек на годината 2011 > д-р Мила Бобадова

Мотиви

„Бихме искали да номинираме д-р Мила Бобадова като „Човек на годината” заради приноса й и непрестанната й работа и отдаденост на каузата, за която се бори години наред. Каузата може първоначално да не изглежда свързана с правата на човека, но в крайна сметка тя дава правото на човек да се защити.
Д-р Мила Бобадова е председател на Комисията за контрол и професионална етика към Българския ветеринарен съюз, областна колегия София. Тя е част от гражданската група „Град за отговорни хора”, обединила се от форума на Dog.bg.
Най-голямата кампания на гражданската група, продължила почти 4 години, е тази за инкриминацията на жестокостта към животни. До 27.07.2011 г. България беше единствената страна е Европейския съюз и една от трите в Европа (Албания, Босна и Херцеговина и България), в която жестокостта над животни не се считаше за престъпление (В Англия такъв закон е приет в началото на 20 век).
Д-р Мила Бобадова беше инициатор, лице и организатор на различните събития по време на продължилата с години кампания. Тя даваше всичко от себе си за постигане на промените в Наказателния кодекс. Каузата, която д-р Мила Бобадова прегърна и за която работеше, се превърна в успех благодарение на много хора, които тя мотивираше. Бремето, с което се беше нагърбила – да представя каузата, показвайки колко обществено значима е тя, да обяснява на хората защо е нужна тази промяна и да изгражда гражданското общество и култура в тази насока, беше огромно.
Тази промяна, станала факт на 27.07.2011 г., защитава правото на човек да реагира и да потърси помощ, ако стане свидетел на насилие над животни. Трябва да се знае, че насилието над животно е научно доказано, че води до насилие над хора. 80% от хората, посегнали над животно, проявяват агресия в дома, насилват по – слабите от тях и т. н. Този закон е една превантивна мярка, възможност да се спира насилието над хората, преди то да е ескалирало и, съответно, позволява на хората да се защитят.
Поради тази причина смятаме, че д-р Мила Бобадова, със своята отдаденост и борбеност, носи в себе си качествата да бъде наречена „Човек на годината” и да покрие изцяло посочени от Вас критерии.
Инкриминацията на жестокостта към животни е абсолютен прецедент в законодателната история на Република България, има огромен градивен обществен потенциал и е обществено значимо събитие, което определено се отличава с гражданска доблест.“Номинирана от Красимира Хаджииванова, Анна Божкова-Василева и Снежана Борисова Онова

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva