Милена Нейова

Home > Човек на годината 2019 > Милена Нейова
Номинирам Милена Нейова за невероятната работа, която върши в  ателие „Прегърни ме“ в  продължение на повече от десет години. Ателието се намира на малката ул.“Тракия“/ пряка на „Дондуков“, чиято витрина привлича с ефирните ангели, причудливите парцалени  животни, веселите рисунки, прекрасно оформените с най-чудни илюстрации детски книжки…всичко това изработено от деца, расли в институции и без родителска грижа. Изработено талантливо  и с вкус,  с находчивост и въображение.

   През първите години Милена посрещаше в ателието деца от домове, през последните – деца от защитени жилища. Те  идваха свити, потиснати, притеснени, недоверчиви. И постепенно се отваряха, ставаха по-общителни, по-уверени и заинтригувани. През тези години Милена събираше около ателието  приятели с различни таланти – художници, актьори, писатели, психолози и заедно с тях учеше децата да рисуват, да съчиняват приказки, да режисират и изиграват пиеси, да изработват красиви художествени предмети, да се превъплакащат в радиожурналисти и да правят репортажи.  Марта Вачкова, Снежина Петрова, Владо Пенев,Рашко Младенов, Велислав Минеков, Марин Бодаков, Зорница Христова са само някои от приятелите на ателието,чиято работа с децата им помагаше  да се свързват с изкуството, да откриват собствените си таланти, да се отварят за общуване и най-вече да повярват, че  са ценни и ценени, че са можещи и способни, че заслужават да бъдат обичани, че имат верни приятели и … бъдеще.  С помощта на приятели от медиите пък постепенно ателието доби популярност, която помагаше за успеха на благотворителните събития, организирани от Милена – изложби с детските рисунки, базари на мартеници, търгове с изработени от децата художествени предмети, представяне на книги,издадени и илюстрирани от самите деца. Все по-смели ставаха художествените проекти на ателието през годините – например,   в момента децата са съчинили край на  недовършения разказ „Сляпата Вайша“, направили са свои илюстрации към него и се готвят да го издадат в луксозно коледно издание. Георги Господинов, казват, бил изключително доволен от новия живот на неговата Вайша. Освен, че за първи път се срещаха с изкуството, повечето от децата на ателие „Прегърни ме“ за първи път се срещнаха и с морето, благодарение на лагерите, които Милена успя да организира за тях.

Неведнъж ателието беше пред финнасов крах, но Милена отказваше да се поддаде на отчаянието, хвърляше се в нови проекти, откриваше нови спонсори, привличаше нови съмишленици. И така 10 години,през които повече от сто деца растяха, учеха и се развиваха обичани, обгрижвани и ценени.  Някои от тях са вече големи хора с професии и образование,за които бяха подготвени именно в ателие „Прегърни ме“. (БТА)

Vladislav-Zlatinov_200x200

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2019

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva