ЛГБТ действие

Home > Човек на годината 2010 > ЛГБТ действие

Мотиви

От началото на 2010 г. членове на „ЛГБТ – Действие“ активно участваха в медийни и други кампании с цел изобличаване на българска общинска наредба, потъпкваща човешките права на хората с хомо- и би-сексуална ориентация да я манифестират на определена държавна територия. Техните действия не приключиха и през май 2010 г., когато Комисията за защита от дискриминация в България призова Община Пазарджик да отмени чл. 14 от Наредбата за обществения ред. Текстът на наредбата забранява изразяването на сексуална и друга ориентация на обществени места, което според КЗД е пряка дискриминация на базата на сексуална ориентация. През първата половина на 2010 г. Младежка организация „ЛГБТ – Действие“ и нейният представител Марко Марков дадоха човешки облик на хуманитарна кампания против дискриминационната наредба чрез лични интервюта, участия в мирен протест в Пазарджик, онлайн публичност, блог-журнализъм и общ социален активизъм. Днес сайтът на „ЛГБТ Действие“ продължава да насърчава по-добрата информираност на българските граждани относно човешките им права и средствата им за защита, както и начините, по които гражданите могат да афектират местното и държавно законодателство и да лобират за промяна в качеството си на живот в България.

Номинирана от Елица Сиймор и Свилен

Малко след създаването си в началото на годината младежка организация „ЛГБТ действие“ се захвана с един от най-значимите случаи на нарушаване на ЛГБТ права през тази година – противоконституционния чл. 14 от Наредбата за обществения ред в Пазарджик. Те провокираха широк обществен дебат, който не пропусна нито една регионална и национална медия.

По този повод през месец март шестима членове на организацията проведоха първия в родната ни история протест за ЛГБТ права, състоял се извън София. Мирното им събиране пред сградата на общината в Пазарджик предизвика агресивен антипротест, като дори се стигна до нападение, в което няколко от младите правозащитници пострадаха. Въпреки това, те не се поддадоха на опитите за сплашване и с гордо вдигнати глави довършиха докрай планираната демонстрация. За съжаление, никой местен не събра смелост да застане до тях.

Тези момчета и момичета заслужават наградата „Човек на годината“, защото те са истинските герои на България и се нуждаем от още хиляди като тях!

Номинирана от Владимир Георгиев

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva