Моника Писанкънева

Home > Човек на годината 2015 > Моника Писанкънева

Мотиви

Моника Писанкънева, основател на фондация „Ресурсен център Билитис“, играе основополагаща роля в подкрепата и развитието ЛГБТИ* движението в България през последните 20 години. Моника, заедно с блестящия екип на „Билитис“, работят неуморно за равните права на ЛГБТИ хората в България. През последната година тя не само е ключова фигура в организационния комитет на София Прайд и годишния ЛГБТИ Арт фестивал, но оказва и незаменима подкрепа на проекта Bleeding Love (превенция на домашното насилие над лесбийки и транс жени) и ХХХ колектив за ЛГБТИ общността.

* лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсексуални хора

Номинирана от Стана Илиев

Повече информация:

Моника Писанкънева е активист и един от организаторите на „София прайд“. През 2015 г. тя е и един от инициаторите на декларация за недискриминация на ЛГБТИ хората, подписана от 12 неправителствени организации и две политически партии, с която се иска въвеждането на образователно съдържание в училище, което да доведе до намаляване на дискриминацията спрямо ЛГБТИ учениците.

Моника Писканкънева

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2015

Гласувайте за Човек на годината 2015

Как да подкрепите номинираната?

София Прайд е най-голямото правозащитно публично събитие в подкрепа на ЛГБТИ хората в България. От няколко години насам фондацията, представлявана от Моника (Ресурсен център Билитис), организира набирането на средства за София Прайд и обединява финансов ресурс от различни източници, който впоследствие разходва за събитието и отчита публично.

Информация за каузата, както и линк към дарителската сметка, може да бъде открита на уеб сайта на София Прайд.

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva