Голямата награда „Човек на годината“ 2016

Надежда Цекулова е дългогодишен журналист в БНР с ресор здравеопазване и бивш член на обществения съвет към Център “Фонд за лечение на деца”. През април 2016 г. Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и Специализираната прокуратура влязоха във фонда, арестуваха тогавашния директор и още седем служители, и започнаха разследване. Първоначалните внушения бяха, че е действала организирана престъпна група, която е искала подкупи от родители. Ръководството на здравното министерство многократно цитира доклад на инспектората на ведомството като доказателство, че е имало нарушения и злоупотреби, но обвинения все още няма, а бившият директор не е бил потърсен от службите нито веднъж от края на април до октомври.

Работата на фонда се влоши драстично след смяната на ръководството в края на април. Директорът беше сменен, а процесът на взимане на решения за отпускане на средства започна да се забавя и променя. Освен че работи непрозрачно (вече не може да се проследи движението на подадените заявления за лечение – колко случая чакат за разглеждане, колко са решени и т.н.), новото ръководство на фонда силно затрудни достъпа на деца до лечение в чужбина. През последните месеци родители, граждани и вече бивши членове на обществения съвет към него сигнализират за забавено разглеждане на документите, административни пропуски, подменени решения от гласуванията на молбите за финансиране на децата и откази за изпращане за лечение в чужбина.

Надежда Цекулова, като бивш член на обществения съвет на фонда и журналист, лично се ангажира със случая и неуморно коментираше развоя на събитията във фонда както в медиите, така и в личния си блог. Тезата ѝ е в защита на бившето вече ръководство и изразява остра критика срещу акцията на ГДБОП, подкрепена от здравното министерство. Надежда Цекулова многократно твърди в ефир, че докладът, на базата на който са направени изводите за престъпленията и манипулациите във фонда, не е публично достъпен, нито е бил предоставен на служителите във фонда преди или непосредствено след акцията.

След смяната на ръководството тя помогна на семействата, които срещаха трудности при комуникацията и работата с фонда. Като член на гражданската инициатива “Спаси, дари на…”, занимаваща се с набирането на средства за лечение на болни деца, тя подготвяше публичните становища на инициативата. През 2016 г. Надежда Цекулова организира няколко граждански протестa пред Министерството на здравеопазването, за да алармира гражданите и институциите за нередностите в работата на фонда. Тя също помогна за това да се организират и обединят родителите, които имаха желание да протестират. Не на последно място, нейните журналистически материали се изправят срещу съсипването на може би единствената работеща структура в детското здравеопазване, последна надежда за много родители и деца и са не просто хроника на разрухата, а активен отпор на стремежа на управляващите да премахнат контролиращата и задължаващата към прозрачност роля на гражданите в обществения съвет на фонда, както и в цялата система на здравеопазването.

– Номинация от Събина Панайотова