Ранобудните студенти

Home > Човек на годината 2013 > Ранобудните студенти

Мотиви

Всеки може и трябва да изразява своята гражданска позиция за случващото се в държавата, в която живее, но по-важно е – защо го прави.

Студентите от Софийския университет заявиха своята гражданска позиция по един нестандартен начин – окупираха аудитория в университета си. Място, което е източник на знания, а „знанието и знаещите са гарант за свободата и независимостта в родината ни“ (проф. Иван Илчев). В декларацията си те са „разгневени“ от „системното накърняване на конституционния ред в страната“, обявяват нетърпимост срещу беззаконието по най-високите етажи на държавното управление и желанието си да живеят в държава управлявана въз основа на ценности като равенство, свобода и справедливост. Искат върховенство на закона, знаят и осъзнават, че човекът е висша социална ценност в правовата държава, която я има, за да реализира и гарантира основните му права и интереси.

Тези студенти не предизвикаха само властимащите, те предизвикаха цялото общество. Студентите окупирали аудитория № 272 на Софийския университет напомниха на всички нас да не губим доверие във собствените си възможности и когато виждаме безобразността навсякъде, не да жадуваме за закони, а за законност.

Номинирани от Десислава Тодорова

Студентите показаха, че са едни от малкото останали будни и граждански активни хора, с ценности и морал.

Номинирани от Ивайло Димитров

Ранобудните студенти от Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, като част от академичната общност на Р България и като част от гражданското общество на страната, постепенно и неуморно защитават исканията за възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната. Тези студенти, имат смелостта да се борят. Дръзнали са да се надигнат срещу цинизма, бездушието, пасивността и недоверието, разяждащи основите на обществото ни и поставящи под въпрос нашето бъдеще като политическа общност.

Номинирани от Михаела Донкова

Защото те показаха, че младите могат да поведат промяна в положителна посока, да изразят мнението си и да бъдат чути. Показаха, че Университетът все още изпълнява една от основните си функции – да възпитава будни и непримирими хора, търсещи истината и борещи се за бъдещето си.

Номинирани от Нели Кочева

#ранобудните студенти вдъхновяват! Една от последните надежди за морал в българското общество. Нека подкрепим искрения глас за чисто бъдеще на България! Студентите го заслужават и ние го заслужаваме. Шапки долу пред младите, неопетнените, неполитизираните, непокорните, искащите по-честен свят!

Номинирани от Александра Данева

Те са бъдещето на България! След 4 месеца на протести се появиха хората,които попитаха в парламента това, което всички се чудим от първия ден -„Не ви ли е срам?“

Хора с истински идеали и чисти цели.Номинирани от Бедрос Халваджиян

Защото изразяват ясна гражданска позиция и смелост.

Номинирани от Капка Дилова

В среда на отвращаваща апатия, страх, отчаяние, дребнавост, безнаказаност, малодушие и разпад – категорично откроявам тяхната активност, грижа към ближния и отстояване на Неговите права. Това не са хора, които не биха се вписали в порочната машина, това са хора, които искат тя да функционира нормално. Номинирам учещите, защото този път те имат какво да ни научат.

Номинирани от Орлин Минев

Едва ли има човек, които да не е чул за тези будни млади хора. Ще се опитам на кратко да изложа своите мотиви да ги номинирам: 1. Показаха нетърпимост, воля и свободен дух. 2.Обединиха се, успяха да привлекат вниманието на обществото и да покажат, че имат позиции, които могат да отстояват. 3. Върнаха вярата на много хора, че си струва да живеят в България, докато има будни млади хора, които се борят за своите идеи. 4. Обърнаха особено внимание на думата МОРАЛ – в управлението, в политиката, нещо което беше забравено. 5. Не се поддадоха на провокация, с което показаха, че дори и техният протест да бъде намиран за прекалено краен от някой, те имат човешки ценности. 6.Мислят за бъдещето, градят бъдещето, защото искат да са част от него – едно по-добро бъдеще!

Номинирани от Мария Петрова

Нетърпимостта им към кочината, в която с НЕпротестиране и мълчанието си, превърнахме държавата. За смелостта, чистотата и неспособността им да се примиряват с гнусността.Номинирани от Анна Андреева
Защото, въпреки всеобщата апатия, намериха начин да изразят своята позиция и да събудят обществото за нови действия.Номинирани от Елица Мавродинова
Номинирам хората, които се борят за бъдещето си и не се предават!Номинирани от Иван Табаков
Движение „Ранобудните студенти“ рискува в условията на обезсърчаващо беззаконие и разлагаща се държавност да назове ключови конституционни проблеми на българското общество. Зад политическите искания на студентите и тяхното отвращение от управляващата класа прозира потенциал за безпрецедентна солидарност и обединение на българското общество около едно ново поколение българи – това, което „не го страхува“ да назовава своите проблеми и да действа.

Номинацията става още по-задължителна предвид обстоятелството, че ние – родителите, учителите и наставниците на тези деца – през изтеклите покрай ушите и очите ни десетилетия на разрастваща се безотговорност, корупция и мафиотизация не посмяхме, не намерихме начин да се изправим пред случващото се и да проявим подобна категорична смелост. Обявяването на Движение „Ранобудните студенти“ за човек на годината 2013-та ще бъде потвърждение ако не на друго, то поне на това, че сме разпознали правилно посланието на своите деца и вътре в себе си сме дали отговор на зададения от тях въпрос: „Не ви ли е срам?“Номинирани от Адриан Илиев и екипа на www.Advocati.org

Това са единствените хора на които искам да подражават всички, понеже искам да живея сред прогресивни хора с морал и ценности.Номинирани от Алекс

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva