Онлайн медия „Биволъ“

Home > Човек на годината 2015 > Онлайн медия „Биволъ“

Мотиви

Една от малкото, може би единствената, истински независима медия в България, която не се страхува да се посвети на журналистически разследвания, разкриващи беззаконията, корупцията и престъпленията на властта в България, обслужваща олигархията и т.нар. „задкулисие“. Респект за Атанас Чобанов и Асен Йорданов – достойните личности, които стоят зад сайта „Биволъ“.

Номинирана от Борис Луканов

Допълнителна информация:

През последната година някои от темите, върху които се фокусира онлайн изданието, включват състоянието на банковата система в България, ролята на БНБ в мониторинга на състоянието на банките и превенция на финансови кризи като фалита на КТБ, разследване на множество сигнали за корупция в и извън България, включително съвместно разследване с румънския сайт за разследваща журналистика Rise Project, манипулацията на онлайн информация и други.

В резултат на работата си през 2015 г. главният редактор на разследващия сайт „Биволъ“ Атанас Чобанов стана обект на досъдебно производство. Международната организация „Репортери без граници“ също така съобщи, че Чобанов е жертва на клеветническа кампания заради разследвания на него и екипа му срещу предполагаема корупция. „Репортери без граници“ и френският посланик в България се обявиха в защита на Чобанов и сайта „Биволъ“.

Сайтът е носител на Наградата на публиката „Човек на годината“ за 2012 г. Според правилата на наградите не може да се състезава повторно за нея.

bivol

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2015

Гласувайте за Човек на годината 2015

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva