Приятели на бежанците

Home > Човек на годината 2013 > Приятели на бежанците

Мотиви

Те бягат от дома си. По принуда. Обикновено само с дрехите върху гърба си. Изправени са на вододела между страховитото минало и неизвестното бъдеще, в което нищо няма да бъде същото. Имат само надежда. Те са бежанци прокудени от войната в Сирия. Попадат в България. Институциите са тромави, а условията често са затворнически. Идва зима.

Група доброволци приема присърце съдбата им. За броени дни организират дарителски кампании. Имат логистика, на която могат да завиждат всички агенции. Акциите им по събиране на най-необходимото за бежанците са целенасочени, адекватни, конкретни и се случват светкавично. Пътуват с личните си автомобили, в свободното си време, събират даренията в офисите и складовете си, пазаруват, звънят по личните си телефони. Събират съмишленици лавинообразно. Променят нагласи и предразсъдъци.

„Приятели на бежанците“ научиха институциите как трябва да се работи, да се гради доверие, да се помага. Те ни припомниха, че можем да бъдем задружни и солидарни без оглед на етнически произход и религия. Те изпълниха със смисъл поговорката „Сговорна дружина планина повдига“ – защото истинската промяна зависи от делата на всички ни. Те са doers, not talkers.

Номинирани от Елица Кюмюрджиева

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva