проф. Велислав Минеков

Home > Човек на годината 2011 > проф. Велислав Минеков

Мотиви

Скулпторът проф. Велислав Минеков предотврати връчването на наложеното от властта в лицето на министъра на културата Вежди Рашидов звание „Почетен член на СБХ” на министър-председателя Бойко Борисов. С отворено писмо до медиите Минеков информира обществеността, че решението за номинацията на премиера е взето след натиск и изрично настояване от министъра на културата и последвало странно и „спешно” допитване по телефона на част от УС на Съюза на българските художници, без обсъждане и дискусия сред съюзните членове и без одобрението на контролната комисия на СБХ.

„Подобен поклон пред действащи политици, заети в същото време с предизборна агитация, е безсрамно действие спрямо стотици членове на СБХ, заслужили високото отличие”, отбеляза проф. Минеков. В отворено писмо до премиера Борисов той поиска оставката на министъра на културата Вежди Рашидов заради това, че е подложил СБХ на „банален, калабрийски рекет“.

Минеков разпространи и документ, който доказва, че искането Бойко Борисов да бъде обявен за почетен член на съюза е направено от Вежди Рашидов. От факсимиле на протокол от извънредно заседание на Изпълнителното бюро на СБХ, проведено на 7 октомври, стана видно, че в дневния ред е включено разглеждане на предложението на Рашидов да се покани премиерът за почетен член на СБХ. Освен това управителното тяло на съюза е призовано да вземе „спешно решение“ по въпроса.

Скулпторът Велислав Минеков препоръча на премиера да разшири кръга на своите съветници, като потърси интелигентните, защото у нас „все още има такива” и му напомни, че „нормалността и разумът не се измерват в бройка, мускули и килограми”.

Допълнителна информация:
През октомври 2011 г. проф. Велислав Минеков поисква оставката на министъра на културата Вежди Рашидов (повече информация тук: http://society.actualno.com/news_364668.html).

През същия месец проф. Минеков дава пресконференция по повод награждаването на премиера Бойко Борисов с почетно членство в Съюза на българските художниците (повече информация тук: http://www.de-zorata.de/bulgaria/builders-and-destroyer/656-preskonferentziya-na-prof-velislav-minekov.html). По повод този скандал Велислав Минеков дава редица интервюта, в които критикува министър Рашидов, че е оказвал натиск върху СБХ да направят Бойко Борисов почетен член на организацията.

Проф. Минеков пише и статии в Медиапул:
„От вас парите, от нас музеите” – 19.09.2011 г.: критична статия за Музея на съвременното изкуство, Музея на социалистическото изкуство и музея към НХГ, в който щели да излагат творби само „елитни” творци. Авторът критикува концепциите по създаването на тези музеи и твърди, че сумите, похарчени за ремонтни дейности по тях са съмнително големи.

18.09.2011 г.: телевизионен репортаж, в който Велислав Минеков критикува създаването на Музей на социалистическо изкуство.

През 2007 г. проф. Минеков участва в работната група от експерти към парламентарната комисия по култура, подготвяща нов закон за културното наследство.

Номиниран от glasove.com

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva