Протестиращите с вериги хора с увреждания

Home > Човек на годината 2011 > Протестиращите с вериги хора с увреждания

Мотиви

Хората с увреждания са най-дискриминираната група в България. Техните човешки права са системно погазвани, а животът им оставен на силните мишци на роднини, „грижите“; на специални институции и домове, дневни центрове и други социални „гета“. На 28 юли т.г. бе опорочена една от малкото добри идеи – услугата Асистент за независим живот (АНЖ). Промяната в наредбата води до необективни и мъгляви критерии при определяне на часовете за АНЖ и тоталната зависимост от чиновничеството. Номинираната група хора протестира пред СО, завързвайки се с вериги към парапета й в знак на протест срещу посегателството към независимия живот на хората с увреждания. Техният протест е физически и емоционално много труден, но непрестанен и твърд. Целта – най-сетне у нас да се проявява уважение към правата на хората с увреждания чрез прозрачна и европейска социална политика.

Отразявам като журналист и ПР на Центъра за независим живот (ЦНЖ) прозрачността на политиките към хората с увреждания у нас. В тази си роля присъствах на общински форуми, обществени съвети и заседания на комисии, свързани с философията и промените в наредбата за АНЖ. По време на протеста на 28 юли бях истински респектирана от силата на духа и решителността на групата хора в колички, които въпреки 40 -градусовата жега и пълното неглижиране от кметове и общинари, протестираха срещу отнемането на човешките им права.

Допълнителна информация:
На 28 юли 2011 г. се провежда протест на хора с увреждания пред сградата на Столична община. Протестиращите са против промените в наредбата за услугата „асистент за независим живот”. Протестът е организиран от Центъра за независим живот.

Номинирани от Ива Дойчинова

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva