Росен Цветков

Home > Човек на годината 2014 > Росен Цветков

Мотиви

Росен Цветков е сред водещите разследващи журналисти в България, многократно награждаван и от международни институции за своите материали и документални филми. Работата му през последната година включва серия от материали, свързани с начина на живот на бежанците в България, купуването на гласове и много други. В началото на септември Росен и екипът му бяха нападнати при опит за заснемане на репортаж за търговията с влияние и гласове преди изборите.

Допълнителна информация:

През декември 2013 г. Росен Цветков съвместно с Георги Тотев прави репортаж със скрита камера в регистрационно-приемателния център в гр. Харманли. Материалът включва записи на разговори между гранични полицаи, от които става ясно, че са получили заповед да упражняват физическо насилие и да връщат в Турция хората, опитващи да потърсят закрила на българска територия.

Номиниран от Александър Кръстев

Смятам, че Росен Цветков е сред малцината журналисти, които предложиха по-различен ракурс към проблема за емигрантите. В редица случаи показа изключителна смелост в търсенето и показването на фактите такива, каквито изникват в реалността, а не такива, като каквито съществуват във всеобщата парадигма на един неоправдан всенароден расизъм, чийто жертви не са само бежанци от войната. Не бих подминал и неговите разследвания при купуването на гласове, но някак си остават на заден план.

Номиниран от Иво Пешунов

rosen-tsvetkov-400x400

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2014

НАГРАДА

Човек на годината 2014

Гласувайте

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva