Руслан Трад

Home > Човек на годината 2014 > Руслан Трад

Мотиви

През последните няколко години Руслан Трад се занимава изключително с въпросите около ситуацията в Близкия изток и отразяването на събитията там върху страната. С дейността си в своята организация „Форум за арабска култура“, блога си и медиите, в които публикува материали, той спомага за междукултурния диалог, а също и за изясняване на ситуацията в Близкия изток. Той е от малкото млади анализатори, които говорят истински и задълбочено за проблемите на Близкия изток и как те могат да се отразят на България.

Руслан Трад противостои на популизма и критикува националистически изяви, антиимигрантски настроения и ислямофобски прояви. Със своя смесен българо-сирийски произход е представител на една различна гледна точка, толкова нужна в днешно време.

Неговите коментари и анализи са споделяни и следени от мнозина. Неговата организация „Форум за арабска култура“ обръща внимание на проблема с бежанците и липсата на подготовка на държавата от 2012 година насам – инициативата „Хуманитарна помощ за бежанците в България“ е една от първите подобни акции, започнати от ентусиасти от Форума, сред които и Руслан Трад.

Номиниран от Надежда Кръндева

Ruslan-Trad-500x500

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2014

НАГРАДА

Човек на годината 2014

Гласувайте

 

Руслан Трад: 4 причини да продължавам да пиша за Близкия Изток

Прочетете целия текст тук.

Арабският свят

Арабският свят е понятие, често бъркано с “мюсюлмански свят”. Но има разлика – арабският свят са страните от Мароко до Ирак и от Сирия до Оман. Иран, Пакистан, Афганистан не са арабски, а мюсюлмански страни.

Една от много простите причини да пиша за Близкия Изток, е именно тази – да разясня разликите на фона на голямата прилика. Ако нямаме информация, попадаме под прицела на популисти, които искат да ни използват за свои цели.

Политиката

Има стар закон, който често не ни казват: дори и да не се занимаваш с политика, тя ще се занимава с теб. Онова, което се случва в нашата държава, е процес, който често води началото си от нещо по-голямо, което става някъде другаде.

Разбиране, не толерантност

В света, в който живеем днес имаме нужда от нещо повече от това да сме толерантни към съседа. Толерантността доведе до сблъсъци в крайни квартали, до войни. Разбирането, опознаването, би спомогнало различното да изглежда много по-безопасно, много по-цветно, много по-близко, а не обвито в тъмнина и незнание.

Защото мълчанието не е злато

Получавал съм писма със заплахи и какво ли не. Това, което пиша, често пъти не е популярно и се намират хора, които искат да остане непопулярно за българското общество. Фелиция Лангер – адвокат, израелка, жертва на Холокоста – казва:  важно е да не се мълчи. Ако мълчиш, ставаш съучастник. Никога не трябва да мълчиш.

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva