Сдружение „Възможности без граници“

Home > Човек на годината 2014 > Сдружение „Възможности без граници“

Мотиви

Екипът на сдружение „Възможности без граници“ (СВГ) прави с много любов нещо ново и различно, нещо, което неусетно увлича и ангажира младите хора в инициативи срещу речта на омразата в интернет и насърчава толерантното общуване онлайн като част от кампанията No Hate Speech Movement на Съвета на Европа.

Номинирам Каравана на толер@нтността май 2014 и Пл@тформа за толер@нтност октомври 2014 на СВГ, защото те дръзват да образоват по един много фин и същевременно интригуващ начин по темата за защита правата на човека, уважение към различията и многообразието сред младите хора в страната.

През месец май 2014 г. с Караваната доброволци от България и други европейски страни пътуват заедно с екипа на сдружението до различните градове и организират местните кампании с подкрепата на регионалните партньори на Сдружение „Възможности без граници“. Караваната се спря в Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас и София.

Моите адмирации и номинация са именно за доброволците на СВГ, които обикалят най-отдалечените места в страната в търсене на едно училище, учител, директор или просто група младежи, с които да говорят за правото на всеки да избира и живее свободно с любовта на живота си, да изповядва религията си, да е горд с произхода си, да не се страхуваме от непознатото и да лепим етикети без да имаме лични впечатления и опит от първа ръка.

Пл@тформата цели защитата на човешките права и ограничаването на омразното говорене в Интернет пространството, борбата с расизма, ксенофобията, словото на омразата и нетърпимостта в обществото. Това пл@тформата постига като уважава важността на виртуалната реалност за младите хора и изгражда положителен образ на различните сред нас: предоставя информационни ресурси, възможност за консултиране и подкрепа на младежи, засегнати от речта на омразта, предлага начини за справяне с нетолерантността в ежедневието, истински истории и тестове, позволяващи на посетителите да се поставят на мястото на уязвими членове на обществото в България.

Двете дейности поставят въпроси и дават храна за размисъл на младите, от чието мнение зависи утрешния ден и това да умеем да оценяваме богатството на различията ни. Пл@тформата и Караваната работят заедно – достигат максимален брой младежи на територията на цялата страна в резултат на паралелна онлайн и офлайн информационна кампания.

Гигантското сърце без омраза, видимата част от кампанията, носи усмивки и настроение, които заразяват и връщат, макар и за кратко надеждата, че уважението към правото на всеки да бъде себе си е възможно стига за него да се работи с душа и сърце.

Номинирани от Стефан Стефанов

sdruzhenie-vazmozhnosti-bez-granitsi-400x400

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2014

Как да подпомогнете дейността на номинираните?

За да подкрепите сдружение „Възможности без граници“ по някои от изброените начини, свържете се с тях на office(кльомба)infopass.eu. Сдружението издава дарителски свидетелства на своите благодетели.

Станете доброволец и помогнете за:

  • списването на статии и/или преводи на материали за Пл@тформата www.ontolerance.eu
  • свързването с училища/университети/НПО и други средища, където се събират младежи и ученици, на които можем да представим Пл@тформата
  • разработването на онлайн игра „Толерадо“ – нашето „Не се сърди, човече“ в стил „Стани богат“. Нужни са хора, които да генерират въпроси за играта и консултант за стратегическото разработване на самата игра. Части от играта вижте тук и тук.

Станете дарител

  • Печатници и/или рекламни агенции могат да ни помогнат с подготовка и печат на материалите, които раздаваме в училищата като част от кампанията – значки, анти-стрес сърца „Без омраза“, стикери и т.н.
  • Имате вишка или графити спрейове? Дарете или ни помогнете да съберем средствата за тях, за да осъществим заедно с 140 Ideas мащабен графит за No Hate Speech върху сграда  в страната.
  • Дарете средства, с които да покриваме разноските на доброволците, които обикалят страната и работят с младежи от най-големите градове до най-отдалечените села.

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva