Симеон Василев

Home > Човек на годината 2014 > Симеон Василев

Мотиви

Симеон Василев е част от екипа на Credo Bonum Foundation и стои зад редица големи важни проекти. Може да бъде номиниран в няколко категории.

Активист е за правата на жените и на лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсексуални (ЛГБТИ) хора. Симеон е основател и изпълнителен директор на Фондация „Глас“ или GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society – гей мъже и лесбийки приети в обществото). Фондацията си поставя за цел да предотврати попадането на родителите в капана на митове около хомосексуалността, като им предостави професионални съвети, за да се справят със ситуацията и в крайна сметка – да запазят семействата си цели.

Симеон посвещава време и труд и на опазването на околната среда. Симеон Василев е инициатор на проекта „Книги за смет“. Кампанията спечели Eventex Awards, Зелено събитие на 2013 г. и се провежда и през 2014 г. Опаковано ли е ежедневието ни в пластмаса? Доколко всеки от нас участва в този процес? Какво консумираме и какво изхвърляме? И каква е ползата от всичко това? Въпроси и отговори в тази посока цели да провокира кампанията „Книги за смет“. Повече информация за кампанията е достъпна в материалите на бТВ, БНТ и БНР.

Допълнителна информация:

Тази година Симеон Василев създаде фондация GLAS, която да подпомага семейството, когато негов член разкрие, че е хомосексуален. Де факто регистрацията на фондацията беше отказана от Софийски градски съд (СГС). Решението на СГС е потвърдено от апелативния съд. В момента случаят е във Върховен касационен съд.

Инициативата е на първо място новаторска – насочена към семейството на ЛГБТ хора в България. Второ, случаят е израз на смелост и упорство в борбата срещу хомофобските и дискриминационни стереотипи, преповторени и в решението на СГС за отказа на регистрация: „заявителят изкарва [ЛГБТ хората] жертва на обществото“ и че това отношение е „несправедливо и тъкмо то би могло да доведе до дезинтеграция и обособяване на тези хора“ и ред други, като твърдението, че „минали са – отдавна – времената, когато „ЛГБТ хората“ трябваше да се крият. Те широко присъстват в обществения живот и никой не оспорва, че имат място там“.

Номиниран от Теодора Цвяткова

Simeon_Vassilev_photoVihrenGeorgiev_400x400

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2014

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva