Спас Спасов

Home > Човек на годината 2012 > Спас Спасов

Мотиви

Номинирам Спас Спасов заради журналистическата чест, с която отстоява върховенството на закона, защитата от расистка пропаганда на омразата и правото на обществеността на информация за интересите, които стоят зад решенията на институциите.
Номинирам го заради сигнала, който изпрати до главния прокурор по повод расистката статия „Боклуци“ на Кеворк Кеворкян. В тази статия Кеворкян ползва множество обидни квалификации и внушения, основаващи се на етническата принадлежност на конкретни младежи от ромски произход. В нея те многократно са наречени „идиоти“, „животни“, „скотове“. „Убеден съм, че мълчанието след подобни текстове е пълно с тревога, с унижение и че е опасно! И че рано или късно това мълчание ще ни затрупа“, казва Спас Спасов.
Номинирам го и за важните му, в обществен интерес, журналистически материали срещу расизма, като последния, „Шпицкоманда или кой се грижи за това, което държавата не смее да свърши сама?“ В него авторът казва: „Трите момчета от Добрич и Крушари, които се снимаха в предизвикателни пози с портрети на личности от българската история, паднаха в капан. Али, Васведин и Севдин станаха жертва на комплот, сглобен от лицемерието на ксенофобията, национализма и медиите“.
Не на последно място, номинирам го заради куража и непоколебимостта да се противопостави на групировка, като ТИМ. През последните няколко години Спасов публикува статии, които търсят обяснения за противоречията около проекта „Алея Първа“, за съпротивата на немалка част от гражданите на Варна срещу него и срещу начина, по който той и в момента се реализира от „Холдинг Варна“. В отговор, през август т.г. той получи „подарък“ – книгата „Изкуството на войната“, с посвещение от Марин Митев, съсобственик на дружеството ТИМ: „Този, който не можеш да направиш приятел или не можеш да го победиш, по-добре не се занимавай с него!“ Сун Дзъ. Вместо да се уплаши и свие, Спас направи друго – публикува заплахата.
Хора като Спас Спасов са важни – за да не станем всички жертва на комплота на омразата и преследването.

Номиниран от Валя Тодорова

Допълнителна информация:

Сигнал до главния прокурор: http://spasspasov.com/?p=1089

„Подарък“ с подтекст: http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/08/03/1880714_podaruk_s_podtekst/

Шпицкоманда, или кой се грижи за това, което държавата не смее да свърши сама?: http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/10/24/1931336_shpickomanda_ili_koi_se_griji_za_tova_koeto_durjavata/

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva