Стана Илиев

Home > Човек на годината 2016 > Стана Илиев

Мотиви на журито

От години Стана Илиев работи като доброволец за широк спектър правозащитни и хуманитарни каузи, подпомагащи редица маргинализирани групи в България – жени, роми, бежанци и ЛГБТИ общността. Тя е родена и отраснала в Берлин, а от 2008 г. живее в България. От 2011 г. тя е доброволец в организационния комитет на „София Прайд“, където има незаменим принос в координирането и организирането на дискусионни политически събития и набирането на международна подкрепа. Освен това по нейна инициатива и под нейно ръководство от 2013 г. насам в София, по случай Международния ден на жената, се провежда инициативата „Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже носят дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени в България.

Стана е една от основателките на HERstory – пешеходният тур из центъра на София, наричан още феминистка разходка. През 2015 г. стартира кампанията й „Добре дошъл, човеко“, инициатива срещу расизма, сексизма и хомофобията, която търси да ангажира заведения с това да се обозначат ясно като пространства, които са безопасни и приемащи.

Понастоящем Стана работи за Тръста за социална алтернатива. Има седемгодишен опит в неправителствения сектор, в това число в Българския червен кръст и фондация „Ресурсен център – Билитис“. Дейността и приносът на Стана вдъхновяват към действие и се отличават с гражданска доблест – тя влияе върху съдбите на различни маргинализирани групи и повишава информираността на обществото по техните проблеми. Тя е истински отдаден доброволец и активист, щедро даряващ от своето време, средства и знания, за да помогне на другите. Номинирана от Радослав Стоянов

stana-iliev

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2016

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva