Сузана Мюсър и адв. Тони Владимирова

Home > Човек на годината 2012 > Сузана Мюсър и адв. Тони Владимирова

Мотиви

Точно преди една година, една жена пропътува 8000 километра, за да осинови „детето на нейното сърце“ – момиченце от български дом за медико-социални грижи, изоставено през 2002 г. на 10-дневна възраст. Родено със синдром на Даун.

Тя осиновява детето, което никой дотогава не е пожелал, за да му даде грижа, любов, живот. Дава й ново име – Катерина Хоуп Мюсър. Хоуп като надежда. Или само Katie-bird за семейството й.

Тази жена се казва Сюзана Мюсър.

За девет и половина години, прекарани в институцията – единствения “дом”, който Кейти познава – тя тежи едва 4,830 кг и е висока 74 см. Не говори, не може да седи, дори не плаче. Хранят я, както и останалите деца от шестия етаж, наричан сектор „Малформации“, с бирена бутилка с биберон, чийто отвор е колкото нокът на възрастен. Считат я за необратимо увредена. Вече в новия си дом, с грижи и любов дотогава невидимият потенциал на Кейти разцъфва. Тя се приучава към самостоятелно хранене, казва първите си думи, прави първи опити да ходи, приема и инициира привързаност към близките си, обича живота.

По време на сблъсъка с действителността в дома за медико-социални грижи в Плевен, рамо до рамо до Сюзана стои една българка, която също както нея превръща борбата с кошмара в този дом в своя мисия. Адв. Тони Владимирова сигнализира за случващото се в Плевен и благодарение на този сигнал през април 2012 г. Министерството на здравеопазването прави проверка в дома, в резултат на което дългогодишната директорка на заведението е уволнена.

Тези две жени са се посветили да се борят за благосъстоянието на децата от плевенския дом, набират средства за медицински процедури на деца от дома, застъпват се за изоставените деца със специални потребности, които са последни на опашката за осиновявания. Чрез блога си,theblessingofverity.com, който има огромна посещаемост, Сюзана Мюсър се застъпва за ценността на децата със специални потребности и отваря сърцата на много семейства за осиновяване на такива деца. Казва, че до последния си дъх ще говори и ще се бори за тях, за да може всяко дете да разбере какво е да расте „свободно, сигурно, обичано“.

Номинирани от Десислава Симеонова

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva